Tuğra nedir,Tuğra ne demektir,tuğra anlamı ve açıklaması
Tuğra nedir?
Bir Osmanlı padişahının bütün devlet evrakları ve yazışmalarında kullandığı kaligrafik monogram, mühür ya da imzasına tuğra denir.
Bu simge ilaveten Padişahın hüküm sürdüğü dönemde basılan paraların üstünde de bulunur.
Her padişahın kendisine ait ayrı bir tuğrası bulunur. Hem de şehzadelerin de kendi tuğraları bulunmaktadır.
Tuğra çekme işini yapan kimselere ise tevkii, nişancı, tuğrai, tuğrakeş ya da tuğranüvis denmektedir.
Tuğranın tarihçesi
Bilinen ilk tuğra 1326-62 yılları arasında hüküm süren ikinci Osmanlı padişahı Orhan Bey’e aittir. İlk tuğralar padişahın şahsi imzası olmalarının yanı sıra Osmanlı Devleti ve padişahının resmi karakterini de yansıtmaktaydı. Bu tuğralar resmi belgeleri, fermanları ve paraları mühürlemek amacıyla kullanılırlardı.
Tuğranın şeklinin nasıl oluşturulduğuna dair çoğu varsayım bulunmakta. Bazı kaynaklar eski Türk hükümdarlarının ilk uç parmaklarını mürekkebe batırıp kendi parmak izleriyle evrakları damgaladığını ve tuğranın şeklini bundan aldığını iddia ediyor.
Başka kaynaklarda ise tuğranın yapısındaki üç uzun çizginin Osmanlı hükümetinin yönetmekte olduğu üç kıtayı (Avrupa, Asya, Afrika) simgeize ettiğini öne sürüyor. 15 Haziran 1927 tarihinde çıkan bir kanunla tuğraların kullanılması yasaklanmıştır.
Tuğranın yapısı ve bölümleri
Tuğranın kendisine özgü bir yapısı vardır. Sol doğrultusunda iç içe işlemiş iki kasis, ortasında üç dikey çizgi ve sağ doğrultusunda iki adet uzantı bulunur. Bütün bu şekillerin özel anlamları vardır.
Sol doğrultudaki iç içe işlemiş iki kasisten meydana gelen oval kısma beyze denir. Beyze aynı vakitte Arapça ’da yumurta manasına gelmektedir. Bazı kaynaklarda kasislerin padişahın hüküm sürdüğü iki denizi; dıştaki kasisin Akdeniz’i ve içerideki ufak kasisin Karadeniz’i simgeize ettiği belirtilmiştir.
Tuğranın üst kısmındaki dikey çizgilere tuğ denir. Bu üç çizgi bağımsızlığı temsil eder. Tuğun üstünden geride bıraktığımız ve S harfini andıran çizgilere ise zülfe denmektedir. Bu çizgiler doğudan batıya esen rüzgarı yani Osmanlıların izlediği yolun şeklini simgeize eder.
Tuğranın en altında tespit edilen kısma ise sere denir. Bu kısımda padişahın ve babasının adı ile padişahın zafere ve başarıya ulaşması amacıyla Tanrı’ya edilen çoğu dua yer alır.
Sağ doğrultuda kalan çizgilerin adı ise hançeredir. Bu kısım güç ve kudretin simgeü olan kılıcı temsil eder.
Bu konuda daha farklı ve fazla bilgiye sahip takipçilerimizin Yorum kısmında paylaşmaları faydalı olacaktır.