AĞAÇ KATRANI
Ağaç katranı : Bitki katranı olarak da bilinmektedir. Kömürleştirme ya da parçalayarak damıtma yöntemi ile odundan elde edilen bir tür üründür. İki tür ağaç katranı mevcuttur. Meşe ve kayın gibi ağaçlardan elde edilen sert ağaç katranları ile çam ağaçlarından özellikle reçineli gövde ve köklerden elde edilen reçineli katranlardır.
Ağaç katranı ham durumda , hem yakıt olarak hem de halatların ve tahtaların kalafatlanmasından kullanılabilir.
Ayrımsal damıtma dan geçirildiğinde de kreozot zift yağlara ayrışır.
Sert ağaç katranları ya dinlenmeye bırakılan asitin doğal tortusu ya da damıtma artığı olarak pirolinyöz asitten elde edilir.
Pirolinyöz asit odununun damıtılması sırasında ayrışan yoğun ve uçucu bir üründür. Reçineli ağaç katranlarını sert ağaç katranlarından ayıran temel özellik bileşimlerinde terebentin olarak bilinen hoş kokulu bir tür karışımının bulunmasıdır. Bu grupta olan çam katranının büyük bir bölümü eski Sovyetler Birliği, İsveç ve Finlandiya ormanlarında elde edilir.
Terebentinin damıtma artıği olan bu katran halat ve secimlerin kaplanmasında ve üstüpü yapımı için kenevir liflerinin doyurulmasında yaygın olarak kullanılır. Eczacılıkta ise çok seyrek olarak kimi merhem ve antiseptiklerin bileşimine katılır. Çam katranının damıtma ürünleri özellikle de azot metalurjide köpüklü yüzdürme işlemlerinde kullanılır.