ALBASTI
Albastı: al basma veya Al basması olarak da bilinmektedir. Lohusalık dönemi ile ilgili bir inanış biçimidir. (Lohusalık dönemi doğumdan sonra başlayan 6 haftalık dönemdir. )
Anadolu’da yaygın olan inanışa göre lohusa Odada yalnız bırakılır ya da yanına abdestsiz bir kadın gelirse Cinler periler ona kötülük yapar onu çarpar bu duruma albastı denir.
inanışa göre lohusayı basarsa
ağır hastalanır çocuğu al basarsa burnu tıkanıyor nefes alamaz 40 içinde gece yalnız kalan kazara bir tarafı yanıp Bu yüzden hasta yatan kadını albasar korunmak için loğusanın odasına hiç kullanılmamış süpürge yastığının altında orak maşa kilit anahtar konur tandır eşiğinin üstüne bir soğan
geçilerek lohusanın boş başucuna bırakılır yorganına büyük bir dikiş iğnesi ya da çuvaldız saplanır baş tarafına Kur’an asılır.
Kırgızlara göre loğusaya Musallat olan ruh aldır bir inanışa göre al göze görünmeyen kocaman bir kuştur bu kuş lohusanın üstüne konar buna albastı denir kırgızlarda
Albastı kara ve sarı albastı olarak iki türdür Tuba urenha şamani Türklerin inancına göre al baskıların inancına göre almış Kötü Ruhtur.
albastı Aslında lohusal kadınlarda görülen bir tür enfeksiyon olan loğusa humması olup loğusanın bakımında temizlik kurallarına uyulmamasından ileri gelir.