NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Kabe Nedir, Kabe Ne Demektir, Kabe Hakkında Bilgi

Müslümanlar için en kutsal mekan olarak kabul edlen Kabe ,tarihi boyunca bir çok defa tahribatauğramış ve her defasında onarılarak eski haline getirilmiştir.

Tüm müslümanların yaşamlarında en az bir defa gidip görmesi gereken kutsal bir mekandır.

Şimdi kabenin bölümlerini tanıtalım.

Kabenin anlamı:Kâbe (Arapça: الكعبة المشرفة, Kâbe-i Şerif, Kâbe-i Muazzama veya Beyt-i Atik) 💡 

kabe bölümleri

➡ 1-Hacerü’l-Esved: Doğu köşesinde bulunan kara parlak taştır. Müslümanlar tarafından Cennet’ten indiğine inanılır.
➡ 2-Kâbe Kapısı: Kâbe’nin doğu duvarında zeminden 2,13 metre yükseklikte bulunmaktadır.
➡ 3-Altın Oluk veya Mizab: Kuzey duvarı üzerinde bulunan altından yapılmış oluk. Mekke’de ender yağan yağmur sularını Kâbe’nin çatısından indirmek için 1627’de Osmanlılar tarfından yapılmıştır.
➡ 4-Şâdervân: Kâbe’nin duvarlarının diplerini yağmur ve sel sularından korumak amacıyla yapılan mermerden koruma.
➡ 5-Hicr: “Hicru İsmail” olarak da bilinen, Kâbe’nin batı duvarının önünde bulunan ve 90 cm yüksekliğinde ve 1,5 m eninde beyaz mermerden yapılmış “İsmail Duvarı” ya da “Hatîm” adı verilen kavisli yarım daire şeklinde alçak duvarla sınırlanmış bir bölge.
➡ 6-Multezem: Kâbe’nin doğu duvarında Kâbe kapısı ile Hacerü’l-Esved arasındaki duvar kısmı.
➡ 7-Makam-ı İbrahim: İbrahim ve oğlu İsmail tarafından Kâbe inşa edilmekte iken İbrahim’in ayak izini bıraktığı bir mevki.
➡ 8-Hacerü’l-Esved veya Şarki köşe: Doğu köşesi.
➡ 9-Yemânî veya Ruknülyemânî köşe: Güney köşesi.
➡ 10-Şâmî köşe: Batı köşesi.
➡ 11-Irakî köşe: Kuzey köşesi.
➡ 12-Kâbe Örtüsü veya Kisve: Kâbe’nin üzerine örtülen altın işlemeli hat yazıları bulunan siyah bir örtü.
➡ 13-Tavaf’ın başlangıç çizgisi olarak kullanılan mermer bant.
➡ 14-Cebrail Makamı: Kâbe’nin doğu duvarının önünde kapının bulunmadığı kısımda “Irakî” köşesinin hemen yanında bulunan mevkii.                  Evet sevgili okuyucularımız en kutsal mekanımız olan Kabe’nin bölümlerini sizlerle paylaştık. Eğer hatalı bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız,yorum bölümünde bildirebilirsiniz. Görüş ve değerlendirmelerinizi bizim için oldukça önemlidir.

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/guzelbil/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427