NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Okuma alışkanlığının kazanılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?

Okuma alışkanlığının kazanılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?

Okuma alışkanlığının kazanılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?Okuma ses organları ve göz yoluyla algılanan işaret ve sembollerin beyin tarafından yorumlanarak değerlendirilmesi ve anlamlandırılması sürecine verilen isimdir. Okuma eylemini gerçekleştiren Herkes yani temel okuryazarlık düzeyindeki birileri okuma alışkanlığı kazanmış bireyler olarak değerlendiremeyiz. Okuma alışkanlığı temel okuryazarlık dan sonra gelen bir aşamadır.
Bu aşamada biri okumayı bir ihtiyaç olarak algılayarak sürekli ve düzenli bir biçimde gerçekleştirir.
okuma alışkanlığı kişilerin herhangi bir konuda yaptığı araştırmalara kaynak oluşturmak ya da gezmeye müzik dinlemeyi benzer şekilde hayatını eğlenceli kılmak amacıyla okumayı sürekli ve düzenli bir biçimde sürdürme eylemidir.

Çocuklara ve yetişkin bireylere harfleri ve kelimeleri tanıtarak Okuma yazmayı öğretmek ne kadar kolaysa Okuma yazmayı öğrenen bireylerin bunu alışkanlık haline dönüştürme yerlerini sağlamak da bir o kadar zor bir iştir.
okuyucular Eğer kültürel bir çevre içerisinde bulunmuyor larsa ve istedikleri kitaplara ulaşma imkanlarına sahip değillerse okumayı kolayca bırakmaktadırlar. Alışkanlığa dönüşmeyen kullanılmayan beceri zamanla kaybedilmek içidir Bu sebeple okumasını bilen ama hiç okumayan biri ile okumayı bilmediği için okumayan insan arasında bir fark yoktur.

Bireylerin okuma alışkanlığı kazanmasında ki en önemli etken anne ve babalardır. Çünkü çocuk ebeveynlerinin etkisi ile kitapla tanışır. Bu dönemde çocuğun kitaba ve okumaya yönelik ilgisi ve motivasyonu üst düzeydedir.
kitap sevgisi ve okuma tohumları bu dönemde serpilirse bu ilgi ve sevgi zamanla alışkanlığa mutlaka dönüşecektir.

Okuma alışkanlığının geliştirilebilmesi için gerekli imkanların sağlanması gerekmektedir.

Araştırmacılar tarafından okuma alışkanlığının geliştirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde dile getirilmiştir.
1. Okuyan ve okuması için çocuğuna yoğun ilgi gösteren bir aile ile çocuğun istediği gibi kullanabileceği bir aile kitaplığına
2. Okuma güdüsünü oluşturmadaki etkisi sebebiyle önem taşıyan nitelikli bir okuyan arkadaş grubuna, yakın çevre ve topluma
3. Okumanın toplumsal hayat içinde doğal bir parça olarak görülmesine
4. Bireylerde okuma alışkanlığı yaratma ve geliştirmeye yönelik sürekli ve tutarlı bir devlet politikasının varlığına
5. Okuma alışkanlığına önem veren bunu programına alan ve bilinçli bir biçimde uygulayan eğitim öğretim sistemine
6. Üzerine düşeni yeterince yerine getirmesi gereken toplumsal kurum ve kuruluşlara
7. Bu konuda önemli role sahip Kitle iletişim araçlarına
8. Okuma alışkanlığının geliştirilmesinde doğrudan rolü olan halk kütüphanelerine

Okuma alışkanlığı bireyin kendini geliştirmesi Dolayısıyla toplumun ilerlemesi ve Yükselişi İle bağlantılı bir tutumdur.
bu alışkanlığın kazanılmasında başta aile olmak üzere birçok kurum ve kuruluşların sorumluluğunun farkında olmalıdır

Bütün bunların yerine getirilmesi beraberinde okumayı dolayısıyla düşünmeyi seven bir toplumu, bu toplumda üretken ve bilimsel bir nesli meydana getirecek ve de geleceğin lider toplumunu oluşturacaktır.

Okuma alışkanlığının kazanılmasında rol oynayan etkenler nelerdir?

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/guzelbil/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427