NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Kortizon nedir,Kortizon ne demektir,Kortizon anlamı ve açıklaması

Kortizon nedir,Kortizon ne demektir,Kortizon anlamı ve açıklaması
Kortizon nedir?

Böbreküstü bezinin kabuk kısmından salgılanan, steroit bünyesinde olan, çok önemli bir hormon. Bu hormon, bedende çok detaylı ve çok önemli tesirler icra etmektedir. Kandaki şeker sayısını artırır, dışarıdan ilaç olarak verildiğinde, şeker hastalarının halini ağırlaştırır. Vücutta protein yıkımını ikaz eder ve yapımını azaltır. Kortizonun yağ metabolizması üstüne olan etkisinin temeli ile ilgili pek az şey bilinmektedir. Kortizon tedavisi gören hastalarda aşırı bir yağ birikmesi husule gelmektedir.

Kortizon nedir,Kortizon ne demektir,Kortizon anlamı ve açıklamasıKortizonun tıpta kullanılmasının en önemli sebebi, antienflematuar etkisine (iltihabi reaksiyonu giderici, doku şişmesini engelleyici) bağlıdır. Kortizonun önemli bir etkisi de, allerjiyi engelleyici olmasıdır.

Elektrolitlerin (sodyum, potasyum) ve suyun bedendeki dengesi üstünde de kortizon, rol oynamaktadır. Diğer bir önemli etkisi de immün sistemi (bağışıklık sistemi) baskılamasıdır.

Yüksek dozda uzun vakit kullanıldığında, ay dede yüzü, kıllanma, sivilce, adetlerin kesilmesi, kemiklerin, kasların zayıflaması, tansiyon yükselmesi, sahip olunan şeker hastalığının ya da tüberkülozun ağırlaşması, mide ülserinin azgınlaşması, psikolojik bozukluklar ve iltihaplanmalara karşı mukavemetin kırılması hali meydana çıkmaktadır. Bu durumların hepsine aniden ilk bulanın adına izafeten “Cushing Sendromu” denmiştir.

Vücutta çok önemli tesirlere sahip olan bu hormonun, sentetik olarak, detaylı türevleri yapılmış ve pazara ilaç olarak arz edilmiştir. Bu takım ilaçlar şu hastalıklarda yararlı olabilmektedir. Addison hastalığı, hipofiz bezi yetersizliği, kuvvetli bronşiyal astma ve allerjik durumlar, had göz iltihapları, Romatoitartrit, ateşli Romatizma, had nikris (gut hastalığı) krizi, hemolitik anemi, had kan kanseri, multipl, myelom, müzmin, lenfatik kan kanseri, pemfigus vulgaris (öldürücü bir deri hastalığı), septik şok. Ekzama ve aynısı durumlarda de yararlıdır.

Bu ilaçlar, rastgele bir hastalığı, tamamiyle tedavi etmezler. Uzun vakitli bir tedaviye geçmeden evvelce iyice düşünüp taşınmalı ve sahip olunan başka takım ilaçları denemiş olmalıdır. Çünkü kortizon grubu ilaçlar, çok ilgi ve vakitkli denetimi gerektiren ilaçlardır. Şuursuz, bilgisiz ve lüzumsuz uygulamalar ölüme kadar kadar gelebilen bir çok yan etkiye yol açabilmektedir. Bu tehlikelere rağmen, bu takım ilaçlar, asrımızda en çok sarfedilen ilaçlar arasına girmiştir.

Bu ilaçlar kullanılmadan evvelce, hasta sıkı bir kontrolden geçirilir, lüzumlu tedbirler alınır, yardımcı ilaçlar verilir ve hekim denetimi altında tedavi sürdürülür.

Çeşitli sebeplere bağlı olarak (mesela kanser), kortizonun çok salgılandığı durumlarda, yüksek dozda uzun vakit kullanıldığında meydana çıkan sendromlara karakterize cushing hastalığı meydana gelir. Kortizonun bedende yapılamadığı durumlarda ise (mesela böbreküstü bezinin tüberkülozu) halsizlik, iştahsızlık, zayıflık, tansiyon düşüklüğü ve esmerleşme ile karakterize Adison hastalığı meydana gelir.
Sözlükte “kortizon” ne demek?

1. Böbreküstübezi kabuğunun salgıladığı hormonlardan biri.
Kortizon sözcüğünün ingilizcesi

n. cortisone
Köken: Fransızca

Kortizon kavramı hakkında farklı bilgi ve kaynaklara sahip olan ziyaretçilerimizin YORUM kısmında bilgileri paylaşması rica olunur.

Kortizon nedir,Kortizon ne demektir,Kortizon anlamı ve açıklaması

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu