AKSUM KRALLIĞI
Aksum Krallığı, hıristiyanlığın ilk dönemlerinde Etiyopya’nın kuzeyinde kurulan güçlü bir krallıktır. Aksum Krallığı İsa’dan önce birinci bin yılda Güney Arabistan’da kurulan Sami kökenli bir saba krallığından doğmuştur.
en parlak döneminde Afrika’nın kuzeydoğusundaki en büyük pazar durumuna gelmiştir iskenderiye’ye kadar Uzanarak Nil Nehri’nin ötesine geçen Ticaret Bağları kurmuşlardır Aksum dokuzuncu Yüzyıl sonuna geldiği zaman Kızıldeniz kıyılarına Egemen olmuştur.
nüfus alanı Aden Körfezi kıyılarından Somali’nin Kuzey kıyısında kiraya kadar uzanmaktaydı aksum’un Ticaret alanında büyük bir devlet olarak gelişmesi ikinci ve üçüncü yüzyıllarda meroe krallığı’nın gücünü sarstı ve bu Krallık dördüncü yüzyılda Aksum İstilası sonucu yıkılmıştır.
Aksum Kralları dördüncü yüzyılda hıristiyanlığı kabul ederek Bizans egemenliğinde bulunan Mısır ile hem siyasal hem de dinsel açıdan yakın Bağlar kurmuşlardır aynı dönemde nüfus alanlarının Güney Arabistan’a kadar genişletmişlerdir altıncı yüzyılda yemen’de Aksoy krallığına bağlandılar.