Alçı
Alçı: günlük yaşamımızda sık sık kullandığımız bir yapı maddesidir. Alçı oldukça çabuk kuruyan ve kolay şekil alabilen bir maddedir. Alçı, kalsiyum sülfat hemihidrat bileşiği olan ve ıslatılıp kurutulduğu zaman sertleşerek, çabuk donan beyaz renkli ince alçıtaşı tozudur. Kalsiyum sülfat
dihidrat ya da alçı taşının 120 ile 180 dereceye kadar ısıtılmasıyla elde edilir.
Bileşiminin donmasını geciktirici bir katkı maddesi eklendiğinde, kaba ya da ince sıva adını alır. Eski çağlardan bu yana kullanılmakta olan alçıya alçı taşının sıva ve çimento yapmak üzere ilk kez Paris yakınlarında kullanılmış olmasından dolayı, Paris sıvası adı da verilmektedir.
Alçı kalıp xvııı yüzyılda pişmiş toprak kapların dökümünde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Toprak kaplar pişirilmeden önce macun kıvamında sulu bir kil karışımıyla sulanıyordu. Sulu kil kalıba dökülünce alçı bu karışımın içindeki suyu emiyor ve böylelikle kalıp yağı yüzeyinde bir kil katmanı kalıyordu.
Bu katman yeterince kalın ve sağlam duruma geldiği zaman sulu kilin fazlası dışarıya boşaltılıyor, dökülmüş bulunan model kuruduktan sonra çıkarılarak fırınlanıyor, kalıp ise yeniden kullanılıyordu. Bu yöntem hala yaygın olarak kullanılmaktadır.
Alçı aynı zamanda tavan ve kornişli bezeme işlerinde tavan ve korniş lerin tutturulmasında tıpta kalıp yapımında kullanılmaktadır bazı Çağdaş heykelciler doğrudan doğruya alçı ile çalışırlar.
Alçının hızla donması yakıta anında bitmişlik tadı vermekte heykelciğinin kafasındakini çabuk gerçekleştirmesini sağlamaktadır. alçı yapıtın en son aşamasına geldiğinde oyulup biçimlendirilmesi de oldukça kolaydır.