Alfa Bozunumu
Alfa bozunumu bazı kararsız atom çekirdeklerinin kendilerinden bir Alfa parçacığı salarak fazla enerjilerini yaydıkları radyoaktif parçalanma türüdür Alfa parçacıklarının iki artı iki ve dört birimlik bir kütlesi olduğundan Çekirdekten bu parçacıkların salınmasıyla artı yükü ya da atom numarası ana çekirdeği İçinden 2 birim kütlesi ise 4 birim daha küçük olan yeni çekirdekler oluşur.
Örneğin atom numarası yada proton sayısı 84 kütle sayısı 210 olan polonyum -210 Alfa parçacıkları salarak bozunuma uğradığında atom sayısı 82 olan Kurşun -206 ya dönüşür.
Alfa parçacığı mı hızlı Dolayısıyla enerjisi bozunan çekirdeğin Özgül niteliklerinden biridir ve Alfa parçacığının Çekirdekten ayrıldıktan sonra ne kadar yol alabileceğini belirler.
Bir Alfa parçacığı ışık hızının onda biri kadar yüksek bir hızla Çekirdekten fırlamasına karşın maddeyi girin gücü çok yüksek olmadığından havadan ancak 3 13 santimetre arasında yol alabilir Bu da Yaklaşık 4 10 milyon elektron volt arasında değişen bir enerji miktarına karşılık gelir.
Alfa parçacığı yalan başlıca elementlere atom numarası 83 olan bir tane daha ağır Elementler ve atom numarası 60 olan neodim ile atom numarası 71 olan lityum arasında yer alan azrak Toprak elementleri arasında rastlanır Alfa bozunumu ile yarılanma süresi (yani yarı ömür) yaklaşık bir mikrosaniye 10-6 saniye ile 1017 saniye arasında değişir.