Altınbeşik -Düdensuyu- Mağarası Nerededir, Düdensuyu Mağarası
Altınbeşik -Düdensuyu- Mağarası
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ilinin İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Köyü yakınlarında bulunan bir mağaradır. Suyunu Manavgat çayına boşaltan bir vadinin başlangıcını oluşturmaktadır. Kış aylarında içinde oldukça yüksek debide su çıkan mağaranın yaz aylarında Irmağ’a katkısı azdır.
ilk kez 1966 yılında Türk ve Fransız mağara araştırmacıları tarafından incelenmiş ve plana çıkartılmıştır. Sonraki yıllarda da yapılan ölçümler ve çizimler sonucunda hesaplanan toplam uzunluğu 1840 metredir.
Oymapınar barajı ile ilgili olarak 1976 yılında yapılan araştırmalarda Eynif Polyesindeki Beyçayır düdeninden suya karıştırılan boyanın yer altında 13 günde 12 kilometre yol kat ederek kretase tebeşir dönemi yaklaşık 136 – 65 milyon yıl önce yaşlı kalkerleri içinde oluşmuş düdensuyu mağarasından ve çevresindeki başka kaynaklardan yer üstüne çıktığı saptanmıştır. Ayrıca Beyşehir Gölü’nün güneyindeki Kembos Polyesinde Home burnu düdeninden batan suların yaklaşık 75 kilometre güneydeki ve Düdensuyu Mağarası yakınlarındaki yedi miyarlar pınarlarından çıktığı bilinmektedir.
Bu dünyanın bilinen en uzun yeraltı su sistemidir düdensuyu Mağarasının da bu sistemle ilişkili olduğu sanılmaktadır.
Mağaraya iki yoldan ulaşılır. Akseki İbradı ürünlü yolu oldukça düzgündür ve daha çok kullanılır. Manavgat yaylaalan Köyü yolu ise bir dağ yoludur.
Ürünlü Köyü’nden bir Patika ile bir bir buçuk saatte mağaraya varılır mağara içindeki sarkıtlar, dikitler , traverten gölleri ve benzeri oluşumlarla turistik önem taşır.
Ama girilmesi zor ve ancak özel tekniklerle olanaklı olmaktadır. Ağızdan yaklaşık 100 metre içerilere kadar uzanan gözden sonra özel çiviler çakılarak çıkılabilen 44 metrelik traverten duvara ulaşılır.
Sportif ve turistik çekiciliğinin yanı sıra yakınlarındaki Manavgat çayının vahşi doğası nedeniyle de altınbeşik Düdensuyu Mağarasına yerli ve yabancı mağaracılar tarafından sık sık geziler düzenlenmektedir.