Amfibol
Doğada çok bol bulunan ve kayaç oluşturan silikat mineralleri grubuna aittir. korkayaçlardan çoğunun yapısına birincil ve ikincil bileşen olarak bulunan amfiboller gnays ve şist gibi başkalaşım kayaçların birçoğunun da temel bileşenidir.
Amfiboller inosilikat yapısında minarelilerdir en belirgin özellikleri yaklaşık 124 derece ve 56 derecelik açılarla kesişen hemen hemen kusursuz prizma biçimindeki iki yarılma düzlemidir.
Amfibollerin çok uzun kristaller oluşturur. Bu kristallerden bazıları iğnemsi yada lifdir. Kristalleri lif biçiminde olan ribekit, kümingtonit,antofillit ve tremolit gibi amfibollerin tümünü birden asbest ya da amyant adı verilir. Amfiboller genellikle ortorombik yada monoklinal sistemde kristalleşir.
Amfibollerin bileşimi birbirinden öbürüne önemli farklılıklar gösterir. Silisyum ve oluşturduğu çift zincirler bu yapıda art arda gelen SİO4 dörtyüzlüleri bir oksijen atomunu paylaşarak iki tekli zinciri birleştirir. Çiftli zincir grupları ise kendilerine paralel olan bitişik olan öbür zincir çiftlerini kristal içindeki Na ,Ca ve Mg , Fe +2 , Fe+3 Al iyonları ile bağlanır. Bunlardan Na ile Ca ve oksijenin yanısıra birleşimlerinde sodyum , Kalsiyum , magnezyum , demir , alüminyum , hidrojen ve flüor bulunabilir.