AMİL
Amil kavramı bir çok yerde karşımıza çıkmaktadır, ancak farklı anlamlarda kullanıldığı için karışıklığa neden olabilmektedir. Şimdi “amil ” kavramının çıkış noktasını açıklayalım. Amil; İslam devletlerinde çeşitli yönetsel görevlileri özellikle vergi toplamakla görevli memurlara verilen isimdir.
Amil geçici ya da sürekli bir görevin yerine getirilmesinden sorumlu memur vergi toplamakla görevli tahsildar rütbece tahsildar ın üstünde olan maliye memuru büyük bir bölgenin yönetimi ile görevli büyük memur yada Vali gibi çeşitli anlamlarda kullanılırdı.
ancak genellikle vergi toplamakla görevli memuru belirten bir terimdir.
Valilik görevinde bulunan amiller emirlerden bir rütbe aşağı tutulurdu. Amil emirliği de üstlenmişti Emir sıfatını kullanırdım eski İslam yönetim örgütünde herhangi bir mültezim yada ikta sahibi iltizam ve İkta Dolayısıyla kendisine ait olan vergiyi hisselerini doğrudan doğruya toplamak için özel amiller de atayabilirdi.
İlk İslam devletlerinden başlayarak Osmanlılara kadar uzanan geniş bir dönem içinde kullanılan bu Terim zamanla önemini yitirdi ve sadece vergi toplayan memur anlamında kullanılmaya başlandı.
Osmanlılarda vergilerin toplanması ile görevli Memurlara mültezimlere ya da mültezim adına vergi toplayan özel memurlara verilen isim amildir. Görüldüğü gibi bir çok yerde kullanılan amil kavramının asıl çıkış noktası “Maliyeciliktir.”