NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Anka Kuşu Nedir,Anka Kuşu Efsanesi,Anka Kuşu Hakkında Bilgi

Anka Kuşu Nedir,Anka Kuşu Efsanesi,Anka Kuşu Hakkında Bilgi

Anka Kuşu Nedir?

Kuş ile alakalı pek çok sayıda efsanelerden bahsedildiğini ve içersinde yer aldığı pek çok masalın bulunduğu bilinmektedir. Çoğu kültürde değişik öykülerle değişik biçimde bahsi geride bıraktığımız bu kuşun namacıyla bu kadar çok bahsi geride bıraktığımız bir canlı bulunduğuna dair söylentiler de natural olarak birbirinden değişikdır.

Bir başka adı “Zümrüd-ü Anka” olan bu kuşun sık sık anıldığı isimlerden birisi de budur. Türklerin bu isimle andığı kuş Arap kültüründe “Anka” olarak geçmekte, bunun dışında daha değişik kültürlerde daha değişik biçim ve isimlerle anılmasıyla beraber fazlası bu tip tarihi unsurları inceleyen profesörlerin ve araştırmacıların dahi bu türde bir canlının bir devre var olabildiğini düşünmesine en sonucunda sebep olmuşlardır.

Örnek verilebilecek olursa, Yunan mitolojisinde anka kuşundan kartaldan daha büyük ve daha kalın tüylü olan bir kuş olarak söz edilmektedir. Çoğu şahıs doğrulusunda varlığına inanılan bu kuş ile alakalı meydana atılan iddialara göre ankanın çok uzun süren bir hayatının bulunduğu, toplumda her bireyin bu kuşu göremeyeceği; görenlerin de hayatlarına hayat katacağı tanınan gerçekler arasında olmaktadır. Bu numune yalnızca anka kuşu amacıyla meydana atılan numunelerden biri olmakla beraber konuyla alakalı pek çok efsane ve öykü yer almaktadır.

Anka kuşunun Kaf dağında yaşadığına dair inançta bulunmaktadır. Bu dağın tepesinde hayat sürdüren kuşun yüzünün insana benzediği, bedeninin her bir hayvanın değişik bir kısmının birleşmesinden oluştuğu, çok renkli tüylere sahip bulunduğu ve cinsiyetinin erkek bulunduğu söylenir. Halk arasında bahsedilen pek çok masalda rastlanabilecek bir karakter olan anka kuşu, bahsedilen masallarda genelde masal karakterini sırtına alarak uzak diyarlara uçarak götürmektedir.
Şahname’ye göre Anka kuşu  Anka Kuşu

Anka Kuşu Nedir,Anka Kuşu Efsanesi,Anka Kuşu Hakkında BilgiBaşka bir bakış açısı ile ise Firdevsi’nin yazmış bulunduğu Şahların Kitabı eserinde, karakterlerden biri olan Kral Sam’ın oğlu olan Sal, albino (tüylerin ve saçın beyazlığı hastalığı) hastalığından muzdariptir. Kral oğlunun bu halinu görünce onun şeytanların bir türü olarak düşünüp bir dağ başına terk eder. Çocuk orada çok ağlayınca Simurg da denilen anka kuşu çocuğu oradan alır ve ona bakmaya başlar. Simurg’un tüm bilgi ve donanımını öğrenen Zal, büyüyüp koca bir erkek bulunduğu vakit insanların içerisine karışmak istemektedir.

Simurg bu hale çok üzülse de ne olursa olsun çocuğa kendisinin bir tüyünü verdikten sonra kendisini uğurlar. Bu tüyü vermesinin amacını ise Zal’ın kendine ne vakit gereksinimi olursa bu tüyü yakmasının yeterli bulunduğunu ifade ederek açıklar. Kendi krallığına dönen Zal ise kısa bir sürede Rudaba’ya aşık olarak kendisiyle evlenir.
Eski Yunan devreinde Anka kuşu

Bu devrelerdeki mitolojiye göre de Simurg olarak anılan anka kuşu, hem mükemmel verilere sahip olmakta hem de bilgi ağacı denilen bir yerde hayataktadır. Bir gün ortadan kaybolduktan sonra, kendisinin engin bilgilerinden faydalanan kuşlar panik olur. Uzun vakit Simurg’u arayıp bulamazlar, en son umudu kestikleri bir gün onun altın bir tüyünün bulunduğu haberi gelir ve Simurg’u aramak amacıyla hep beraber uzak diyarlara yolculuk etmeye başlarlar.
Aramaya gidecekleri yerde aşma zorunlulukları olan 7 ayrı vadi vardır. Bu vadiler sırasıyla; istek, aşk, marifet, hayret, tevhid, yokluk vadileri ve Simurg’un bulunduğu son vadidir. Bu yolculuk sırasında ilk baştaki vadiden itibaren kuşların sayısında gerektiğince azalmalar meydana gelmektedir. Bülbül, kartal, papağan gibi kuşlar türlü bahaneler göstererek yoldan vazgeçmişler; en sonucunda Kaf dağına ulaşıldığında bu hayvanların içerisinden yalnızca 30 tanesi Simurg’u görme yetisine erişebilmiştir.

O an Simurg onlara hali açıklayarak esasen Simurg isminin kendilerini ifade ettiğini, Si sözcüğünün 30 manasına ve Murg sözcüğünün de kuş manasına yaklaştığını söylemektedir. Yani Simurg, gerçekte bu 30 kuşun kendilerinin yansıması olmaktadır.
Fars mitolojisinde anka kuşu   Anka Kuşu

Anka Kuşu Nedir,Anka Kuşu Efsanesi,Anka Kuşu Hakkında BilgiBu inanışa göre anka kuşu aşırı büyük bir varlık olmakta ve kanatlı bulunduğu amacıyla uçabilmektedir. Bazı devrelerde biçim değiştirmiş; oluşturulan resimlerinde kafasında bir resimde köpek kafası resmedilmişken başka bir resimde insan kafası şeklinde resmedildiği görülmüş; bazı durumlarda de aslan pençeleri olan bir tavus kuşu bulunduğu belirlenmiştir.
Antik İran mitolojisinde anka kuşu

Antik İran mitolojisinde yer alan anka kuşuna dair inançlarda, en etkileyici olarak bu kuşun hayata süresinin söylentileridir. Buradaki inanışta anka kuşunun toplam 1700 senelik bir süreçte yaşadığı söylenmektedir. Hatta ve hem de bu rakamdan sonra fazlası kaynakta anka kuşunun 1700 sene değil, sayısız bir hayat süresine sahip bulunduğu; ölümsüz ve mübarek bir kuş bulunduğu anlatılmıştır.

Yine inanışlara göre, burada da Simurg olarak anılan bu kuşun bir anda uçmaya başlamasıyla beraber, kendisinin donanımlarını aldığı “bilgi ağacı”nın her bir dalı ve yaprağı rüzgarın heybetinden titremeye başlamakta ve böylece de ağacın üstünde yer alan her türlü bitkinin tohumları rüzgarla dağılmaktadır. Dünyanın dört bir yanına dağılan bu tohumlar her türlü bitkinin yetişebilmesini sağlamakta ve insanların bu bitkilerden yararlanarak tedavi olmalarına yardımcı olmaktadır. anka kuşu

Anka Kuşu Nedir,Anka Kuşu Efsanesi,Anka Kuşu Hakkında Bilgi

 

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu