Ardhanarişvara
Ardhanarişvara ; Sankrist dilinde yarı kadın olan Tanrı anlamına gelmektedir. Hindu Tanrısı şivayı, eşi parvati ile birlikte tasvir eden erkek dişi karışımı olan bir figürdür.
Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki birçok Heykel’de de örneklerine rastlanmaktadır figürün saat arası erkektir yarısı Şivan’ın geleneksel süslemeleri ile donatılmıştır. Saçın yarısı örülerek toplanmış, bel Kaplan derisi ile kaplanmış, yılanlar süsleme olarak kullanılmıştır.
Alında üçüncü bir gözün yarısı görünmektedir. Sol tarafı ise dişidir. sol yarıda ise güzelce taranıp toplanmış saçlar alında Yarın bir plaka yani yuvarlak bir Belek çevresi siyahla çizilmiş göz çok güzel biçimlendirilmiş bir göğüs kuşakla bağlanmış İpek bir elbise bir hal hal ve kınalanmış ayak görülür.
Çoğu zamana göre bu figürün simgesel amacı erkek ve dişi özelliklerinin ayrılmadığını göstermektedir Şiva-purana olarak bilinen masallardan oluşan bir derlemedeki açıklamaya göre brahma önce erkek varlıkları yaratmış onlarında öteki varlıkları yaratmasını buyurmuş Ama erkekler bunu becerememiştir.
Şiva brahmaya çift cinsiyetli olarak görününce bırakma neyi eksik bıraktığını anlamış Ve dişileri yaratmıştır. Başka bir masala göre ise Bilge behring ibadetini yalnızca şivaya adamış ve Parvati yi tavaf edip ayağına kapanmaya yanaşmamış, bunun üzerine parvati şiva ile birleşmeyi dileyerek Bhrengi’ye boyun eğdirmeye denemiştir ama Bilge kanatlı bir böcek kılığına girerek sadece erkek tarafı tavaf etmeyi sürdürmüş o zaman parvati ısrarından vazgeçmiş ve Bhrengi kutsamıştır.