Arkeoloji Nedir,Arkeoleoji Ne Demektir,Arkeolojinin İnceleme Alanı ve Anlamı
Arkeoloji Yunanca Arkhaio ‘eski’ logos yani “bilim” anlamlarına Yücelen Eskinin bilimi . Arkeoloji insanın geçmişini geride bıraktığı maddi kültür belgelerine dayanarak inceleyen bir bilim dalıdır.
Maddi kültür belgesi uygarlık tarihinin başlangıcından yani insanoğlunun ilk aleti yarattığı andan bugüne kadar gene insanın yaptığı ya da doğada bulduğu biçimi ile kendi gereksinimleri için kullanmış olduğu nesnelerin bütününü oluşturur.
Örnek verecek olursak ilk aletler , en eski evler , tapınaklar , çanak , çömlek kalıntıları , taş boncuklar , pişmiş toprak , heykelcikler , Ocaklar , Ocaklar da bulunan yanmış kömürler ya da küller , etleri sarılıp atılmış hayvan kemikleri maddi kültür belgelerini meydana getirir. Arkeolojide bunlara kalıntı adı verilir.
Arkeoloji nerede yüzey araştırması ya da kazı sonucu ortaya çıkarılanlar da daha çok buluntu olarak adlandırılır.
Arkeolojinin tarihi: insanlar geçmişin maddi kalıntılarına karşı çok eskilerden beri ilgili duymuşlardır ancak arkeoloji bir disiplin olarak 15 ve 16 yüzyıllarda Avrupa’da ortaya çıkmıştır.
Bunun da nedeni Rönesans hümanistleri nin Antik Çağ sanat yapıtlarını yönelmiş olmasıdır. Gene 15. ve 16. yüzyıllarda İtalya’da papalar kardinaller ve soylular eski yapıtları toplamaya ve yeni yeni antik sanat ürünlerinin bulunması için yapılan kazılara mali destek sağlamaya başlamışlardır.
Bu sırada Kuzey Avrupa’da da antik kültürleri benzer biçimde ilgilenen kişiler ortaya çıkmıştır onlar da İtalya’daki koleksiyoncuları özenip eski yaptıkları toplamaya gelişmişlerdir Böylece Tarihte ilk kez eski yapıt koleksiyonculuğuna başlanmıştır.