Arkeomanyetizma nedir , Arkeomanyetizma ne demektir
Arkeomagnetizma: Arkeomagnetizma bir inceleme yöntemidir arkeolojide kullanılan ve yerin magnetik alanının geçirdiği sürekli değişimden yararlanarak yerin yapısını belirlemeye dayanan tarihleme yöntemine verilen isimdir.
Yerin magnetik alanının sapma, eğiklik ve şiddeti gibi üç temel özelliğinin zaman içinde düzenli biçimde değiştiği sanılmaktadır.
Bu değişimin tarihi de bazı jeolojik örneklerle rastlanan artık magnetizma yardımıyla belirlenebilir. Başka bir deyişle artık magnetizma özelliği gösterin jeolojik örneklerin başka yöntemlerle hesaplanan yaşlarından yararlanılarak yerin magnetik alanının zamana bağlı değişimini gösteren bir eğri elde edilebilir.
Günümüzde yürütülen çalışmaların amacı yerin tarihinin son 10.000 yılına ilişkin eğrilerin elde edilmesidir. Bu tür bir eğri artık magnetizma gösteren arkeolojik buluntuların yaşını belirleme olanağı verir.
Artık magnetizma gösteren arkeolojik buluntuların çoğu demir oksitleri içeren kültürlerinden yapılmış eşyadır.
Bu kültürleri belirli bir sıcaklığa kadar ısıtıldıklarında magnetik özelliklerini getirir soğumaya bırakıldıklarını da yeniden kazanırlar. Son Soğuma noktasında kazandıkları magnetizma yerin o andaki magnetik alanının sapması eğikliği ve şiddeti ile uyumludur. Aynı zamanda kalıcı olan bu magnetizma yapay yolla yaratılmış artık magnetizmadır ve olağan koşullarda değişmeden günümüze kadar kalmıştır.
Soğumaya başladıkları andan sonra hiç yer değiştirmemiş olan ve artık magnetizma gösteren arkeolojik buluntular yerin magnetik alanının yalnızca şiddetini değil, sapmasını ve eğikliğini de yansıttığını da bu tür buluntuların yaşları daha kesin biçimde belirlenebilir.
Örneğin : Bir Çömlekçi fırınında bulunan eşya.