BEÇTAVUĞU
Beçtavuğu, tüyleri genellikle Boz ya da siyah üstüne benekli olan beçtavuklarının çoğu Afrika’nın savanlarında ve Madagaskar Adası’nda Bugün halen yabani olarak yaşamaktadırlar. Fncak xvı yüzyılda Afrika’ya giden Avrupalı gezgin turistler güney kıyılarında gördükleri bu yabani beçtavukları ülkelerine götürerek evcilleştirmişlerdir.
Beçtavuğunun sekiz türü olan bu kuşlardan bazısı bugün birçok ülkede eti ve yumurtası için çiftliklerde beslenir. Bu tavuklar en küçük bir tehlike sevdiğinle çok yüksek sesle gıdıklandığında iyi bir bekçi olarak bilinirler.
Bu tavukların uzunlukları 43 ile 75 santimetre arasında değişmektedir 5 tavuklarının dişisi ile erkeği birbirine çok benzer büyük ölçüde evcilleştirilmiş olan bayağı beçtavuğu yaklaşık 50 santimetre uzunluğundadır.
Çıplak olan baş ve boyun derisi kıpkırmızı tüyleri koyu Boz üstüne beyaz beneklidir. Tepesinde kemiksi bir ibik bulunur ve gagasının altından Hindinin ki gibi kırmızı ve mavi renkli deri parçaları sarkar.
Doğu Afrika’da yaşayan Tepeli tavuğun tüyleri Kara üstüne mavi benekli boyunu mavi gırtlak kısmı kırmızıdır.
Ve başında uzun kara bir ibik vardır beçtavuklarının en iri ve en renkli türü olan Akbaba beçtavuğudur. Onun başı ve uzun boylu Akbaba’nın ki gibi çıplaktır.
Yabani beştavukları genellikle Sürüler halinde yaşar ve yerden böcek arayarak dolaşırken gürültülü kaba ötüşleriyle birbirlerine seslenirler kütüklerinde bütün sürü bir ağızdan çığlıklar atar ve iri gözlerini yerden güçlükle kaldırarak ağır ağır havalanıp yakınlardaki bir ağacın dallarından yeniden bir araya toplanırlar.
Beçtavukları geceleri genellikle ağaçların üzerinde çiğneyerek geçirirler dişiler yuva yapmak için fazla uğraşmadan toprağın üstüne 20 kadar yumurta bırakırlar tavuk yumurtalarından daha küçük ve sarıları daha koyu renkte olan yumurtaları oldukça lezzetlidir