Sağlık

Beynimizi Geliştirmenin , Zekamızı Aktifleştirmenin Yolları Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Beynimizi Geliştirmenin , Zekamızı Aktifleştirmenin Yolları Nelerdir?

Beynimizin kapasitesi ne kadardır, henüz sınırı bulunanmış olsa da bunun çok önemi yoktur.

Çünkü beynimizin sınırları değil, onu ne kadar kullanabildiğimiz daha önemli bir konudur.

Eğer beyninizi değişik aktivitelerle meşgu etmiyorsanız, monoton bir zihinsel yaşantınız var ise beyninizin giderek küçüldüğünü, kapasitesinin daraldığını bilmenizde fayda vardır. Beyinsel faaliyet alanınız daraldıkça yaşamsal faaliyetlerini ve buna bağlı olarak yaşamlarınız küçülmeye başlar ,yaşam kaliteniz yavaş yavaş yok olur.

Peki beynimizi akti ftutmanın yolları nelerdir?

ŞÜPHE EDİN? Önünüze getirilen ,sizlere öğretilen bilgileri olduğu gibi kabul etmeyiniz, önce aklınızın süzgecinde geçirin ,”acaba bu doğru mudur?” diyerek yaklaşın. Çünkü beyniniz sorgulamaya başladığı andan itibaren müthiş bir enerji sarf eder ve mevcut öğrenme kapasitesini zorlar buna bağlı olarak beynimizin uyuyan kapasitesini uyarırı ve her defasında daha da artacaktır kapasitesi. Yani olanı olduğu gibi kabul etmekten vazgeçmek gerekiyor.

EGZERSİZ YAPIN: beyninizi geliştirmek işin sürekli egzersiz yapın, beyni aktifleştirecek sorularla meşgul olunuz, unutmayınız ki düşünmenin zeka üzerinde büyük etkisi vardır. Hayatınızı monoton kılan davranış ve düşüncelerden vazgeçin, aykırı,değişik şeyler deneyin, heyecan ve hayret yaşayın.

Sürekli aynı yolları kullanmayınız sorunlarınızı çözmek için, alışkanlıklarınızı değiştirin onlara asla esir olmayınız.

Kendinize farklı sorular sorun.

Örneğin:

  • 1 yıl ışık hızı mesafe nedir?
  • İçi yolcu dolu trenin üzerinde ilerlediği rayların üzerinde , o treni yoldan çıkarıp devirecek bir nesne var ve onu kaldırabilecek güçtesiniz ne yaparsınız?
  • Bir insanın yenilmediği tek yarışma hangisidir?

Gibi sorular beyninizi  zorlar ve aktifleştirir.

 

SATRANÇ OYNAYIN: Evet satranç beyninizin çok ihtimalli yolları aynı anda düşünmesine zorladığı için oldukça faydalı bir zihinsel etkinliktir. Satranç oynamak hem eğenceli hemde problem çözme becerilerini geliştiren bir yöntemdir.

 

ZEKA OYUNLARI OYNAYIN: Çeşitli zeka oyunları oynamak ve bulmaca çözmek zihninizi sürekli aktif ve açık tutar ,aynı zamanda bu aktiviteler bunamanın da önüne geçen faaliyetlerdir.

 

SPOR YAPIN:  Spor yapanların beden kordinasyonlarının yanı sıra zihinsel becerilerinin de geliştiği ve mutluluk verdiği için öğrenme kapasitesini genişlettiği araştırmalarla saptanmış bir realitedir.

 

YABANCI DİL ÖĞRENİN: Dil öğrenmenin yaşı olmamalıdır, çünkü dil öğrenmek beyin tarafından yeni nöron bağlantıları kurulmasına ve  beyni daha aktifelştirerek zekanın artamasına veye potansiyelinin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır.

 

MÜZİK DİNLEYİN: Müzik dinlemek rahatlatıp,gevşettiği için matematik ve fen bilmlerindeki başarıyı arttırdiği konusunda bulgular yüksek seviyededir. Özellikle yabancı müzik , klasik müzik dinlemek etkiyi daha da arttırmaktadır.

  

İYİ  ZEKA İÇİN DENGELİ BESLENİN: B vitamini eksikliği hafızayı zayıflatır. Onun için muz ,fasülye, mercimek, balık , hindi , patates, gibi gıdaların takviyesi hafızayı güçlendirir.

E vitamini: Antioksidan olarak çalışan  E vitamini depresyon önleyici ve alzheimer gibi problemleri önleyici etkisi  yüksektir. E vitamini lifli yeşil yiyecekler, kivi , fındık  mango gibi gıdalarda bulunur.

Ayrıca sağlıklı kahvaltı çok önemlidir, güne iyi kahvaltı ile başlamak beyin için etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bunların dışında

Balık yağı

Avokado

Saf yeşil çay

Kırmızı renkli meyveler

Enginar

Gibi yiyecekler hafızayı güçlendiren besinlerdir.

 

www.guzelbil.com

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu