Biberiye Nedir,Biberiye Ne Demektir,Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
Biberiye
Biberiye çeşitli hastalıklara iyi gelen şifalı bir bitki olarak eski çağlardan beri tanınan biberiyenin, anayurdu Akdeniz çevirisidir. Türkiye’nin Güney Anadolu Bölgesi’nde de kendiliğinde yetişir. Ballıbabagiller familyasından olan biberiye genellikle 1 metreye kadar boylanan ve kışın yapraklarını dökmeyen Çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir.
Keskin ve güzel kokulu olan ince yapraklarının üst yüzü parlak koyu yeşil alt yüzü gümüş rengindedir. yapraklarının kenarları alt yüzündeki tüylü olukların içinde bulunan ve bitkinin solunumunun sağlayan gözenekleri koruyabilmek üzere içe doğru kıvrıktır.
Yurdumuzun bazı yörelerinde bu bitkiye kuş dili denmesi yaprakların bu görünümünden kaynaklanır. Ayrıca “hasalban” adıyla da anılan biberiyenin bilimsel cins adının latincedeki anlamı ise “Deniz çiyi“dir.
Gerçekten de Akdeniz kıyılarındaki ilk yarıları veya maçları kaplayan biberiye çalılıkları yaz başlarında soluk mavi çiçekleri ile dolandığında kıyılar hafif sis basmış ya da çiğ düşmüş gibi Buğulu bir görünüm alır.
Biberiyenin yapraklarından elde edilen Hoş kokulu Uçucu yağ yüzyıllarca koku maddesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca yapraklarından demlenen çayın baş ağrılarına iyi geldiği, biberiye yağının da belleği canlandırıp güçlendirdiğine inanılırdı.
Bu yüzyıldan anı ve bağlılık simgesi olarak görülen biberiye birçok ülkede Düğün ve Cenaze törenlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzde daha çok baharat olarak kullanılan bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları Et, Balı,k sebze yemeklerinde ve
vermutlara katılır.