Genel

Dil Anlatım Dersi 10. Sınıf Sene Sonu Faaliyet Raporu 2016

2015–2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KOZLUK ÇOK PROGRAMLI LİSE 9. SINIFLAR DİL VE ANLATIM DERSİ FAALİYET RAPORUDUR

Sınıflar: 9/F

Eylül 2015: Öğrencilere 2015–2016 eğitim ve öğretim yılında işlenecek konular tanıtıldı. İletişimin gerekliliğini ve özelliklerini kavratıldı. İletişimin önemini ve değeri sezdirildi. İletişimde bulunması gereken öğeler belirtildi. İletişimde gönderici, alıcı ve ileti ilişkisini açıklandı. Gönderici-alıcı ilişkisinde göstergelerin yerini ve önemi vurgulandı. Göstergelerin ayırıcı özelliklerini belirtildi. İletişimde bağlamın önemi belirtildi. Dil-insan ilişkisini belirlendi. Dil dışındaki iletişim araçlarının kullanımıyla ilgili çıkarımlarda bulunuldu. Dilin oluşumunu açıklandı. Dille gerçekleştirilen iletişimle diğer iletişimler arasındaki farklılıkları sezdirildi. İletişim tablosundan hareketle dilin işlevlerini açıklandı. Dil-kültür ilişkisini belirtildi.

Ekim 2015: Dillerin sınıflandırılması ve Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri belirtildi. Dil ailelerinin oluşumunu ve köken bakımından dünya dillerinin nasıl gruplandırıldığı açıklandı Yapı bakımından dünya dillerinin nasıl gruplandırıldığını açıklandı. Türkçenin köken ve yapı bakımından dünya dilleri arasındaki yerini belirtildi. Türk dilinin tarihî gelişimi ve Türkiye Türkçesi hakkında genel bilgiler verildi. Dilde ses ve telâffuzun önemini belirtildi. Yazı dilindeki bir işaretle, konuşma dilindeki farklı seslerin gösterilebildiğini kavratıldı. 1. dönem 1. yazılı yoklama yapıldı.

Kasım 2015: Konuşurken ve yazarken aynı sesin veya çıkış yeri bakımından birbirine yakın seslerin tekrarının telâffuzu güçleştirdiğini vurgulandı. Yazım (İmlâ) Kuralları hakkında bilgi verildi. Noktalama işaretleriyle ilgili kuralları uygulama, metin oluştururken noktalama işaretlerini doğru kullanma, noktalama işaretlerini doğru kullanarak bir metin oluşturma, noktalama işaretlerinin metne anlam ve dil yönünden katkılarını tartışma, kelimelerin yapısını çözümleme uygulamaları yaptırıldı.

Aralık 2015: İsim kökleriyle fiil köklerini ayırt etme, yapım eklerinin işlevlerini tartışma, yapım eklerini gruplandırma, yapım eklerinin kelimelerdeki işlevini belirleme, çekim eklerini ve bu eklerin özelliklerini açıklama, kelime ve anlam ilişkisini belirleme uygulamaları yaptırıldı. Kelimelerin çeşitli anlamlarda kullanıldığı belirtildi. Örnek metinler derste işlendi. Kelimelerin sözlü ve yazılı iletişimde kazandığı çeşitli anlamları metinlerde belirlendi. 1. dönem 2. yazılı yoklama yapıldı. Kelimelerin anlamlarından çok, kullanıldıkları yerde kazandıkları değerlerin önemli olduğu ifade edildi.
Ocak 2016: Anlam ilişkilerine göre kelimeleri ayırma ve yerinde kullanma, metindeki eş anlamlı kelimeleri bulma, dilde eş anlamlı kelimelerin bulunma nedenini tartışma, eş anlamlı kelimelerle yakın anlamlı kelimeleri birbirinden ayırma, eş anlamlı, zıt anlamlı, eş sesli ve yakın anlamlı kelimelerin metne kazandırdıklarını tartışma, kelimelerdeki anlam değişmelerinin nedenlerini bulma, işlevlerini belirleme uygulamaları yaptırıldı. Kelimelerdeki anlam genişlemesi ile çok anlamlılığın örnekleri verildi. Kelime gruplarını ayırma ve cümledeki işlevlerini belirleme çalışmaları yaptırıldı.

Şubat 2016: Cümledeki isim tamlamalarını ayırma, İsim tamlamalarını gruplandırma, işlevlerini belirleme, sıfat tamlamalarının oluşumunu açıklama, sıfat tamlamasının özelliklerini araştırma, anlam ve yapı bakımlarından isim tamlamasından farklılıklarını tartışma uygulamaları yaptırıldı. Öğrencilere bağlaçlarla oluşturulan kelime gruplarının yapısını ve işlevini açıklama, edatlarla oluşturulan kelime gruplarının yapısını ve işlevini açıklama, cümleyi öğelerine ayırma, ögelerin cümledeki işlevlerini belirleme, cümlenin hangi öğelerden meydana geldiğini belirleme, yüklemin özelliklerini belirleme, cümlede hangi kelimelerin veya kelime gruplarının yüklem olabileceğini açıklama, cümledeki nesneleri ve türlerini belirleme ve bunların kullanılış amaçlarını tartışma becerisi kazandırıldı. Cümle öğeleri işlendi ve bunlar uygulamalı olarak sınıfta anlatıldı. Cümlenin yapısını belirleme, yapıyla anlam arasında ilişki kurma becerisi kazandırıldı.

Mart 2016: Öğrencilere cümlede anlamın oluşmasını belirtildi. Cümlede anlamın oluşmasını sağlayan unsurları belirleme, cümlenin kelime ve kelime gruplarından yargı özelliği ile ayrılan bir anlam birimi olduğunu kavrama, haber cümlelerini ayırma ve işlevlerini belirleme, dilek-istek ve soru bildiren cümleleri ayırma, bu tür cümlelerin işlevlerini belirleme, olumlu-olumsuz cümleleri ayırma becerisi öğrencilere kazandırıldı. 2. dönem 1. yazılı yoklama yapıldı. Anlamlarına göre cümleleri ayırma ve bu cümlelerin işlevlerini belirleme uygulamaları yaptırıldı.

Nisan 2016: Anlatım bozuklukları hakkında bilgi verildi ve anlatım bozluklularının nedenleri sıralandı. Özne-yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan anlatım bozukluğunun nedenini açıklandı. Birbirine bağlı cümlelerde yüklemler arasındaki çatı uyuşmazlığından kaynaklanan anlatım bozukluğunun nedenini açıklandı. Cümle kuruluşunda anlatım bozukluğundan kaçınma becerisi kazandırıldı. Paragrafın anlatım birimi olduğunu kavratıldı. Paragrafın oluşumunu ve oluşum nedenini açıklandı. Paragraf-cümle ilişkisini belirlendi. Paragrafta anlamın bağlamla ilişkisini sezdirildi. Paragrafın yapısını kavratıldı. Paragrafın yapısını belirleyen unsurları açıklandı. Paragrafın boyutunu belirleyen özellikleri tespit edildi.

Mayıs 2016: Paragrafın anlamı ve ana düşüncesini belirtildi. Paragrafın anlamını belirleyen öğeler belirtildi. Paragrafta bütünlüğü oluşturan öğeler sezdirildi. Paragraf çeşitlerinin özelliklerini belirlendi. Paragrafta ifade edilen ileti ile anlatım türleri arasındaki ilişkiyi açıklandı. Betimleme paragrafının özelliklerini belirlendi. Betimleme paragrafında kullanılan anlatım türleri açıklandı. Açıklama paragrafının özelliklerini belirlendi. 2. dönem 2. yazılı yoklama yapıldı. Paragrafta düşünceyi geliştirme yollarını kavratıldı.

Haziran 2016: Karşılaştırma yapılmış paragraflar oluşturuldu. Tanık gösterilmiş paragrafların özelliklerini belirlendi. Tanık gösterilen paragraflar oluşturuldu. Paragrafta örneklendirmelere hangi durumlarda ihtiyaç duyulduğunu belirtildi. Düşünce ve duygunun daha iyi anlatılması ve açıklanması amacıyla karşılaştırmalara başvurulabileceğini kavratıldı. Metin ve paragraf arasındaki ilişkiyi belirtildi. Metin-paragraf ilişkisi açıklandı.
3) Raporun Genel Değerlendirmesi: Kozluk Çok Programlı Lise 9. sınıf öğrencilerinin ilgilerini artırıcı metinler seçilerek onların aktif olduğu bir anlayış doğrultusunda ders işlenmiştir. Öğrencilerin konuyu kavramaları için bol bol örnek metin işlenmiştir. Öğrencilerin kendilerini en güzel şekilde ifade etmeleri, Türk yazı dilini en güzel şekilde kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Atatürkçülüğü davranış haline getirme amaçlanmıştır. Dil ve anlatım 1 dersi okuma, anlama, yorumlama, örnekleme, soru-cevap teknikleri kullanılarak işlenmiştir. Sınıf düzeyleri eşit olamasa da genel olarak müfredatın başarıyla uygulandığı ve öğrencilere kazandırılması istenen davranışlara ulaşıldığı gözlemlenmiştir.

Sınıf Öğretmeni
H.İbrahim ARSLANHAN

Dil Anlatım Dersi 10.Sınıf Sene Sonu Faaliyet Raporu İNDİR

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu