Dünya Tarihinde Meydana Gelmiş Nükleer kazalar
Nükleer enerji olarak bilinen enerji türü atomun çekirdeğinin işlenmesi sonucunda
elde edilen bir enerjidir
Nükleer enerji üç farklı nükleer reaksiyon sonucunda biri ile meydana gelir, nükleer reaksiyon türleri şunlardır.
Füzyon
Fizyon
Yarılanma
Nükleer enerji gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamı tarafından kullanılmasına rağmen son yıllardaki kazalar ve cevreci tepkilerden dolayı nükleer santral yapımları azalmış , durma noktasına gelmiştir.
Meydana gelen ciddi bir nükleer sızıntının etkisi uzun yıllar canlı hayat üzerindeki olumsuz etkisi devam edebilmektedir.
1957 Kyshtym Nükleer Kazası
Rusya Kyshtym’da meydana gelen felaket 29 Eylül’de gerçekleşti.
Soğutma işlemlerindeki yetersizlikten kaynaklanan yangın sonucu meydana gelen patlama 75 ton civarındaki nükleer içerikli maddenin etrafa dağılmasına neden olmuştur.
1957 Sellafield Nükleer Kazası
Nükleer felaket 10 Ekim de meydana gelen yangın sonucu çevreye ciddi miktarda nükleer serpinti gerçekleşmiştir.
İngilteredeki santralden çıkan nükller bulutlar İsviçreye kadar ulaşmış ve yaşamı etkilemiştir.
Radyasyonun bulaştığı düşünülen yüzlerce ton gıda maddesi imha edilmiş ve olayda 160 kg plütonyumun etrafa dağıldığı düşünülmektedir.
1979 Mile Adası Nükleer Kazası
ABD Pensilvanya’da 28 Mart’ta meydana gelen kaza Mille Island nükleer santralin 2 no’lu reaktöründe sızıntı oluşmasıyla meydana gelmiş ve santral çevresindeki 3500 kişi güvenli bölgelere tahliyeleri gerçekleştirilmiştir.
1986 Çernobil Nükleer Faciası
Yapılan açıklamalara göre 4000 kişinin ölümüne neden olduğu söylenen kaza ilk büyük nükleer kaza olarak görülen Çernobil Ukrayna’da bulunmaktadır.
26 Nisanda meydana gelen kazanın nedeni deney için güvenlik sisteminin kapatılmış olması ve santralin yapımındaki hatalardır.
Kaza sonrası sızıntı tüm Avrupa’ya yayılmış ve etkisi hala devam etmektedir.
1999 Tokaimura Nükleer Kazası
İki işçinin güvenlik kuralların ihlal edecek biçimde fazla miktarda uranyum çözeltisini karıştırması sonucu radyoaktif maddelerin çevreye yayılmasına neden olmuştur.
Daha sonra raporlarla oynanarak pahalı olan bakım masrafından kaçıldığı bunun sonucunda ise olayın meydana geldiği anlaşılmıştır. İki çalışnan kısa sürede ölmüş , 400 kişi ise radyasyondan etkilenmiştir.
2011 Fukuşima Nükleer Kazası
11 Mart 2011 de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremden sonra oluşa dev tsunami dalgalarına marruz kalan nükleer santraldeki reaktörlerin aşırı ısınması sonucu atmosfere aşırı derecede radyoaktif madde sızıntısına neden olmuştur.
Bu olayın çernobil felaketinden sonraki en büyük olay olduğunu, aynızamanda tüm reaktörlerde sorun oluşması kazayı da daha karmaşık hale getirmiştir.