NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Göz yanılması nedir,Göz yanılması nasıl meydana gelir ve nedenleri

Göz yanılması nedir,Göz yanılması nasıl meydana gelir ve nedenleri

Göz yanılması nedir,Göz yanılması nasıl meydana gelir ve nedenleriGöz yanılması nedir sorusunun cevabı aslında psikoloji biliminin cevaplarında kolaylıkla bulunabilir. Psikolojide buna halisünasyon yada illüzyon da denir.

Gözümüzle algıladığımız görsellerin nesnel gerçeklikle uyuşmaması halidur. Göz yanılmasının diğer adı optik illüzyon olarak geçse de birtakım kaynaklarda görsel illüzyon olarak da anılmaktadır. Normal şartlarda göz yardımıyla toplanan ve işlenen bilgiler, normal şartlarda çalışan uyaran kaynağındaki fiziksel ölçümle uyuşmadığında algı sorunu göz yanılmasını ortaya getirmektedir.

Gözün normal çalışma fonksiyonların bakıldığında, saniyelik süreçte 25 ile 30 görüntü karesi yakaladığı ve bu görüntüleri hemen beynimize ulaştırdığı bilinmektedir. Bu iletimin bu kadar süratli olması, gördüğümüz görüntülerin sürekli olarak devinim halinda olması; görüş pozisyonumuzda bir tersliğin yaşanmamasına ve her an her şeyi yakalayabilmemiz izlenimine kapılmamıza imkan sağlamaktadır.
Göz yanılması nedenleri nelerdir ?

Görme konusu ile ilgili eksprlerin ortak düşüncei asıl mühim noktanın görmek değil görülen şeyin algılanması bulunduğu noktasında hem düşünce olmuşlardır. Görülen nesnenin tam olarak ne bulunduğunu kavrayabilmek komplike bir beyinsel fonksiyondur. Bazı hallerde ışık yansıması bulunduğunda, yanılma hali yaşandığında ya da renklerin karışması halinda görme duyusunda da yanılsamalar ortaya gelebilmektedir.

Bir kişide rastgele bir görme sorunu bulunmuyorsa ve gözü normal şartlarda sıhhatli bir şekilde görme fonksiyonunu yerine getirebiliyorsa, bir yerde bir ışık yansıması yaşandığında renkler birbirine karışacağı amacıyla bakış mesafesinde sanki orada olmayan bir şeyi görme hissine kapınılması normaldir. Sonuç olarak görme göz yanılması, sıhhatli çalışan gözlerde anlık olarak bakılan noktada, bölge şartlarına ve anlık şartlara göre değişebilecek bir yanılgı biçimidir.
Baktıkça hareket eden göz yanılmaları

Özellikle internet bölgelarında sık sık karşılaşabildiğimiz gözü aldatan görüntüler, görme hilesinden diğer bir özelliği olmayan yapıtlardır. Fakat bunun yanısıra de her ne kadar çok bir albenisi olmadığı söylense de bu görsellerin gerektiğince bakılması zevkli ve muazzam görseller bulunduğu konusu ile ilgili da bireyler düşünce birliğine varmaktadır.

Bu tip yanılsamaların yanısıra bir de fizyolojik yanılsamalardan konuşmak olasıdür. Bir görselim aşırı derecede parlak ışıklar barındırması, aşırı uzun ve değişik desenlere sahip olması; koordinat yönünden değişik, hareket yönünden değişik, renk yönünden değişik; özetle oluşturduğu uyarım yönünden gözün alışık bulunduğu classic görüntülerden çok daha değişik bir halle karşı karşıya kalındığında fizyolojik yanılsamadan konuşmak olası olmaktadır.

Bu tip hallerde bakılan her hangi bir yüzeyin ya da nesnenin üstündeki desenlerin ilk bakışta algılanamaması, parlaklığının ilgi ve algıyı dağıtması, renginin ilk bakışta algılanamaması ya da hareket kabiliyetinin çözüme kavuşturulamaması gibi haller hem göz üstünde hem de otomatikman gözden beyin üstüne aşırı derecede uyarım oluşturduğundan algıda arıza kaçınılmaz olarak ortaya gelmektedir. Göz yanılması nedir,Göz yanılması nasıl meydana gelir ve nedenleri

 

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu