İdare İmar Davaları İptal Cevap Dilekçesi Örnek
1.İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
ADANA
DOSYA NO : 2015/893 E.
CEVAP VEREN
DAVALI : …………Belediye Başkanlığı-Adana
VEKİLİ : Av. ……….-Adana
DAVACI :1-……………
2-………………
VEKİLİ : Av. …………….-Adana
DAVA :……………. Belediye Başkanlığı’nın 27.04.2015 tarihli, 89524514/349/280 sayılı işleminin iptali ile yürütmenin durdurulması istemi.
D.KONUSU : Davaya karşı cevaplarımızın ve 22.05.2011 tarihli ara kararı ile istenilen bilgi ve belgelerin sunulmasıdır.
A Ç I K L A M A L A R
Davacı, dava dilekçesi ile ……………. Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün 27.05.2015 tarihli, 290 sayılı , ………….. İli,……….. İlçesi,…………… Mah…………….. Bulv.1146 ve 1149 parsel sayılı taşınmazda Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün düzenlediği yapı tatil zaptı ve mühürleme işleminin iptali ile yürütmenin durdurulması talebiyle işbu davayı açmıştır. Açılan dava hukuki dayanaktan yoksun olup reddi gereklidir.
1- Davacı , dava dilekçesinde, dairesinde yapmış olduğu işlemin basit tamir ve tadilat olduğu ve Belediye’den ruhsat almasına gerek olmadığını beyan etmişse de bu beyanlar gerçeği yansıtmamaktadır.Davacının yaptığı işlem esaslı tadilat niteliğinde olup, yapılan bu esaslı tadilat için de Belediyeden tadilat ruhsatı alması gerekmektedir.
2-………… Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın 30.03.2015 tarih ve 7392 sayılı yazısı üzerine, Belediyemiz fen elemanlarının 20.04.2015 tarihinde yerinde yaptıkları incelemede , davacıların iş ortaklığına ait ve kiracısı oldukları Tapunun ……… İli, ………. İlçesi, …………..Mah, ………….. Bulvarı, 1146 ve 1149 parsel de yer alan yapıda, ruhsatsız tadilatlar ve inşaat yapıldığının anlaşılması üzerine, ayrıntıları yapı tatil zaptında belirtildiği üzere yapılan işlemler tutanak altına alınmış, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32.maddesi gereğince yapı tatil zaptı düzenlenmiş, inşaat mühürlenerek durdurulmuştur.
3-Daha sonra 27.04.2015 tarihli, 290 sayılı dava konusu yazı ile davacıya 30 gün içerisinde inşaatına ruhsat alması gerektiği aksi takdirde inşaata ilişkin yıkım kararı alınacağı ve yıkım masraflarının tahsil olunacağı hususu davacıya bildirilmiştir.
4-Dava konusu işlem davacıya uyarı niteliğinde rutin bir işlem olup , 30 gün içinde ruhsat alınmaması halinde yasal takibata gidileceği ve yıkım kararı alınacağı yönünde bir uyarıdır.30 günün sonunda yapı imara uygun hale getirilmezse bu yazıya dayanarak yıkım gibi bir işlem tabi ki söz konusu değildir.Bu sürecin sonucunda duruma göre encümen kararı alınarak icrai işlemlere devam edilmektedir.Bu nedenle dava konusu işlem kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem olmayıp, süreç sonunda encümen kararı ile alınacak karar kesin ve yürütülmesi zorunlu işlem niteliğindedir.Aksi yöndeki beyanları kabul etmiyoruz.
5- Davacının yapmış olduğu tamir ve tadilat işlemi ile ilgili bir ruhsat başvurusu bulunmamaktadır.Bu nedenle yapılmış olan tespitte ve işlemlerde herhangi bir yanlışlık ve keyfilik olmayıp, yapılan tüm işlemler hukuka ve mevzuata uygundur.Aksi yöndeki tüm iddiaları reddediyoruz.
6-Davacı dava dilekçesinde her ne kadar yürütmenin durdurulması talebinde bulunmuşsa da, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27/2 Maddesinde “Danıştay veya idarî mahkemeler, idarî işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idarî işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler” hükmü ile yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin şartları belirtilmiştir.Dava konusu işlemde yürütmeyi durdurma kararının koşulları oluşmamaktadır.Bu nedenle yürütmeyi durdurma talebinin reddini talep ediyoruz.
7-Bu nedenle , yasal şartları oluşmayan yürütmeyi durdurma talebinin ve nihayetinde de haksız davasının reddi gerekmektedir.
İSTEM SONUCU :İzah edildiği üzere hukuka aykırı olarak açılan ve dayanaksız davanın reddi ile yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davacıya yükletilmesine karar verilmesini saygı ile dilerim. 08.07.2015
Davalı Vekili
Av…………
Ek: -Vekaletname
-İşlem evrakları
İdare İmar Davaları İptal Cevap Dilekçesi Örnek