İshak Paşa Sarayı nedir,İshak paşa sarayı nerededir?
İshak Paşa Sarayı ya da başka adıyla İshak Paşa Külliyesi, Ağrı Dağı’nın yakınlarında, Doğubayazıt’ta tespit edilen yarı harabe durumunda bir bey kalesidir.
Bu saray Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve inşasına 1685 senesinde Beyazıt beyi Çolak Abdi Paşa doğrulusunda başlanmıştır. Daha sonra oğlu İshak Paşa inşaatın devamın sağlamış ve torunu Mehmet Paşa saatinde inşaat tamamlanmıştır.
Kapısında yazılı olan bilgiye göre yapının Harem alanı 1784 senesinde tamamlanmıştır. İshak Paşa Sarayı ilaveten 100 Türk lirası değerindeki banknotların arka yüzünde de bulunmaktadır. Türk mimarisinin eşi benzeri olmayan örneklerindendir.
İshak Paşa Sarayı nerededir?
Saray, Ağrı’ya bağlı Doğubayazıt eyaletinde bulunmaktadır. Sarayı ziyaret etmek dilerseniz 15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında 08.00-19.00 saatlerinde ya da 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında 07.30-15.45 saatleri arasında uğrayabilirsiniz. Saray Pazartesi günleri kapalıdır. Giriş ücreti ise 5 TL’dir.
İshak Paşa Sarayı özellikleri
1930 senesine dek saray Eski Beyazıt kenti doğrulusunda çevreleniyordu, fakat bir Kürt isyanından sonra bu şehir, çağdaş Doğubayazıt’ın hakimi olan Türkler doğrulusunda yıkıldı. Sarayın ana kapısı birinci avluya açılmaktadır, bu avlunun kapıları ise tüccarlar ile misafirlere açılmaktaydı.
Sarayın sağ doğrultusunda ise zindanlar bulunmaktaydı. İkinci avlu alanına ise sadece hanedan ve özel konuklar kabul edilirdi, buradan haremlik ve selamlık kısımlarına girilirdi. Sol taraftan aşağı inen merdivenden ise hizmetkarların seksiyonuna ve tahıl ambarına inilirdi.
Avlunun sağındaki merdivenlerden yukarıya çıktığınız vakit selamlık ile karşılaşırsınız. Selamlık evresinde misafirler ağırlanır ve sağ taraftaki tören avlusuna kabul edilirdi. Selamlık evresinde ilaveten bir de cami bulunmaktadır, bu cami hala orijinal dekorasyonunun ve tavan fresklerinin fazlasını korumaktadır.
Selamlık girişinin dış evresinde İshak Paşa’nın mezarı bulunmaktadır. Bu mezar Selçuk oymaları ve Fars kültürüne özgü tarzlarla dekore edilmiştir. Haremlik alanının özenle dekore edilmiş kapısı ise avlunun sonuna dek yükselir.
Haremlik, yani kadınlar evresinde bir mutfak, bir hamam, bir tuvalet ve şömineli, panoramik pencereli odalar bulunur. Bunlara ek olarak Selçuk taş işçiliği ve Ermeni çiçek dekorasyonunun bir karışımı olan duvarlara sahip tören avlusu bulunur.
Sarayın doğusunda ise Eski Kale’nin kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalenin M.Ö. 800 senelerinde Urartular saatinde yapıldığı düşünülmektedir. Aynı bölümde Eski Beyazıt’a ait, halen ayakta olan 16. asır camisi bulunmaktadır.
Kalenin sağ doğrultusunda ise 17. asırda yaşamış Kürt yazar ve filozof Ahmed-i Hani’nin taş mezarı bulunmaktadır. Sarayın bölümleri ise; dış cephe, iki adet avlu, selamlık, haremlik, cami, mutfak, hamam, tören avlusu, surlar, mozole, fırın, zindanlar ve merkezi ısıtma sistemidir. Saray Osmanlı, Fars ve Selçuklu sanatının ögelerini barındırır. Mimarı ise Mehmet Paşa’dır.