Kabotaj nedir,Kabotaj bayramı nedir,kabotaj hakkında bilgi
Ülkemizde her sene 1 Temmuz tarihinde kutlanan denizcilik bayramıdır. Tam adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır.
Kabotaj hakkının elde edilişini kutlamak, deniz araçlarının işletmeciliğini ve denizciliği desteklemek amacıyla kutlanmaktadır. Kökeni 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’na dayanır.
Kabotaj bayramı hangi gün kutlanır?
Kabotaj bayramı 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu kabul edildiğinden beri her sene 1 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır.
Kabotaj bayramı namacıyla kutlanır?
20 Nisan 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu kabul edilmiştir. Bu yasada şu ifadeler geçmektedir: “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır.”
Bu yasa ile daha evvelce yabancılara açık olan denizcilik faaliyetleri sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açık tutulmuştur. Bu da Türk denizciliğinin gelişmesine imkân sağlamıştır.
Osmanlı döneminde tanınmış kapütilasyonlar yüzünden yabancılara denizler üstünde büyük haklar verilmiştir ve bu da Kabotaj Kanunu ile geri alınmıştır. Kabotaj Kanunu ile akarsu, göl, deniz, boğazlar gibi bütün sularda ve bu sularda tespit edilen kıyı, liman, körfez gibi yerlerde denizcilik yapma hakkı sadece Türklere özel duruma getirilmiştir.
Bu yasa da 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra her sene temmuz ayının ilk günü Kabotaj ve Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.
Kabotaj nedir?
Fransızca “cabotage” sözcüksinden dilimize giren bu sözcük “bir ülkenin iskeleleri ve limanları arasında deniz araçlarını işletme işi” manasına gelir. Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkına da denmektedir.
Ayrıca kabotaj terimi uluslararası hukukta da tüketilir ve bir devletin iskele ve limanlarına deniz ticari konusu ile ilgili sağladığı imtiyaz manasına gelir. Bu imtiyaz devletin kendi vatandaşlarına ve milli çıkarlarına tanınır. Bununla beraber yabancı deniz taşıtlarına kabotaj yasağı da konabilir.