NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİRSağlık

Kefir nedir,Kefirin Faydaları nelerdir,Kefir nasıl yapılır?

Kefir nedir,Kefirin Faydaları nelerdir,Kefir nasıl yapılır?
Kefir nedir?

Kefir nedir,Kefirin Faydaları nelerdir,Kefir nasıl yapılır?Kefir bir içecek olarak son yıllarda ülkemizde çok tüketilmeye başlandı. Kefir hemen her türlü rahatsızlığa bir önleyici gıda olarak kullanılmakta olduğu gibi ,iyileştirici olarak da kullanılmaktadır.
Kefir Kuzey KafkAsya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir.

Mayalanma esnasında meydana gelen karbonmonoksit yardımıyla köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha değişik ve ferahlatıcıdır. KafkAsya’da dağlık bölgelerdeki keçilerin sütünden serinleme hedefiyle oluşturulan, ama sonraları yapımında koyun ve inek sütü de sarfedilen kefir buradan dünyaya yayılmıştır.

Rusya’da oluşturulan bir incelemede yoğurtta 2 adet olan probiyotik bakterinin kefirde 25-30 adet olduğunun belirleme edilmesi üstüne tanınan ve popülaritesi giderek artmış İskandinav ülkelerinde, Avrupa’da, sonrasında Amerika ve Japonya’da üretilmiştir. Bazı kaynaklarda “kefir” adının Türkçe “keyif”ten türetildiği belirtilmektedir. Kefir inek, koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir. Fermantasyon sürecinden geçtiği amacıyla tadı hafif ekşidir. kefir

Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır. Aynı zamanda, genel sağlığa katkıda olduğu tanınan pek çok vitamin ve mineral yönünden gerektiğince varlıklı bir içecektir. Kefir, tanecik (grain) adı verdiği jelatinimsi beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır. Bu tanecikli yapı kefiri başka süt ürünlerinden ayırmaktadır.

Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve karmaşık şekerler ile grup durumunu almaktadır. Bazı taneciklerin fermentasyon işlemleri neticesinde el avucuna sığabilecek büyüklüklere vardığı bilinmektedir. Tanecikler bünyesinde belirleme edilen yararlı organizmalar ile sütü fermente ederek kültüre edilmiş ürüne dönüştürmektedir.
Kefirin yararları nelerdir?

Kefir nedir,Kefirin Faydaları nelerdir,Kefir nasıl yapılır?Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından varlıklı olan kefir, sindirim bozukluğu belirleme edilenlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler amacıyla uygun bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı belirleme edilenlar doğrulusunda da tüketilebilmesidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde sahip olunan bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine namacıyla olan “helikobakter pilori” adlı bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır. Kefirde belirleme edilen B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.
Kefir ve bağışıklık sistemi

Kefirde belirleme edilen birtakım bileşenler bağışıklık düzeneğinin düzenlenmesinde mühim rol oynamaktadır. Bu amaçla bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan detaylı alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler. Yapılan çalışmalarda kefirde belirleme edilen bakterilerin bedenin alerjik reaksiyonlar vermesine namacıyla olan “IgE” üretimini baskıladığı belirleme edilmiştir.
Kefir ile yoğurt arasındaki farklar nelerdir?

Her ikisi de mayalanarak elde edilir. Yani Yoğurt ile kefir sütün mayalanmasından elde edilen süt ürünleridir. Ancak kefir yoğurda göre daha çok sindirimi rahatlatan, bedene yararlı bakteri içerir. Hem de kefir direkt olarak probiyotik bakterileri içerirken yoğurt probiyotik bakteri üretimini teşvik eder. Kefir yeyince direk olarak probiyotik bakterileri beneninize almış olursunuz, ama yoğurt ile yalnızca bu bakterilerin üretilmesi amacıyla bedeninizi teşvik edersiniz. Bu yüzden kefir tüketmek gerektiğince mühimdir.
Probiyotik nedir?

Vücudumuzda, bilhassa bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı bakteriler yaşar. Patojenler olan zararlı bakteriler bedenin dengesini bozar, hastalıklara sebep olur. Probiyotikler olan yararlı bakteriler ise sindirim sistemine yarar sağlar, sindirimi düzenler. Probiyotik bakteriler sindirimi rahatlatır, bağırsak sağlığını düzenler, ishal yada kabız olma durumlarını yok eder.

Bağırsaklarda gaz, şişkinlik oluşumunu engeller. Hem de bu yararlı bakteriler yardımıyla kolon kanseri yada mesane kanseri gibi kanser çeşitlerine yakalanma riski azalır. Çeşitli hastalıklar ve antibiyotik ilaçların tüketimi bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin yaşamasını engeller ve yararlı bakterilerin yok olmasına sebep olur. Bu gibi hallerde probiyotik bakterile sahibi olan yada probiyotik bakteri üretimine destek olan gıdaların, şifalı besinlerin tüketilmesi gerekir.
Sözlükte “kefir” ne demek?

1. Özel bir maya mantarıyla keçi ya da inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek.
Kefir sözcüğünün ingilizcesi

n. drink of fermented milk (often used as a medicine)
n. kefir, drink of fermented milk (often used as a medicine)
n. kefir, drink of fermented milk (often used as a medicine)

Kefir hakkında daha farklı bilgilere sahıp ziyaretçilerimizin yorum kısmında bu bilgilerini paylaşmaları faydalı olacaktır.

Kefir nedir,Kefirin Faydaları nelerdir,Kefir nasıl yapılır?

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu