Köy Enstitüleri
ilköğretim i hızlandırmak köylüyü toprağa bağlamak ve onları kalkındırmak amacıyla kurulmuş Eğitim kurumlarıdır öğretmen okulu mezunlarının köylere gitmekte isteksiz olması konuyu gündeme oturtmuştur.
19 Mart 1940’ta Başbakan Refik Saydam tarafından Meclis Başkanlığı’na Köy Enstitüleri’nin kurulması hakkında bir kanun teklifi sunulmuştur kanun 17 Nisan 1944 kabul edilmiştir.
Bu kanuna göre Enstitüleri beş yıllık köy ilkokulları bitirmiş köy çocukları seçilecektir tahsil süresi en az 5 yıl olacaktır.
Okulu bitiren öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın göstereceği yerde 20 sene çalışmak mecburiyetindedir.
Mezun öğretmenler tayin edildikleri köylerin her türlü eğitim ve öğretim işlerini göreceklerdir meydana getirecekleri örnek tarla-bağ-bahçe gibi gerilerde köyler rehberlik edeceklerdir.
Bunların dışında enstitülerde yetişecek gençler basit bir musiqi aletini çalmayı ve yöresel oyunları öğreneceklerdir her enstitü Ulus gazetesinin ve ilgili mesleki dergileri abone olacaktır enstitülerde kütüphaneler kurulacaktır.
Enstitü öğrencileri zaman zaman müsamere tertip edeceklerdir enstitülerde öğretmenlik sağlık memurluğu ve ebelik olmak üzere üç branşta eğitim verilmiştir. 1941 – 1942 öğretim yılında eğitime başlayan enstitüler son mezunlarını 1951 – 1952 öğretim yılında vermişlerdir.