Rota Virüsü Nedir ve Nasıl Bulaşır,Korunma Yolları Nelerdir?
Rota virüsü olarak genellikle çocuklarda görülen rahatsızlık özellikle Kış mevsiminde gelişen ve akut ishalin başlıca sorumlusu olarak kabul edilen bir virüs türüdür.
Türkiye’de 5 yaş altı çocuklarda görülmekte olan ishallerin yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda Rota virüsü neden olmaktadır. Yine Rota virüsünün neden olduğu enfeksiyona yakalanan her 65 küçük çocuktan birinin hastaneye yatırıldığı ve yine 293 küçük çocuktan birinin de Rota virüsünden dolayı yaşamını geçirdiği belirtilmektedir.
Rota virüsü nasıl bulaşır bulaşma yolları nelerdir?
Bu virüsün bulaşma yollarışunlardır:
- Birincisi hasta ile direkt temas ya da en direkt temas yollarıyla meydana gelir
- Virüs hasta çocuğun kullandığı her türlü eşya alan bir başkasına geçebilir.
- Özellikle hasta çocuğun kullanmış olduğu tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunmuş olduğu yerlerden geçebilmektedir.
- Bbunun yanında Rota virüsü solunum yoluyla da ulaşabilmektedir.
- Bu nedenle Rota virüsü özellikle kreşe giden küçük çocuklarda önemli bir enfeksiyon nedeni olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bulaşma Suresi ve belirtiler nelerdir?
Virüs vücuda girdikten yaklaşık 12 saat ile 4 gün arasında değişen zaman diliminde kendini göstermektedir. Enfeksiyon genellikle tekrarlayan sık kusma , oldukça kötü kokan kansız ishal , Ateş ve karın ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca halsizlik de Rota virüsünde oldukça sık rastlanan belirtilerin başında gelmektedir.
Rota virüsünün kalma süresi yaklaşık 3 ile 8 gün arasında değişebilmektedir . Bu virüs ciddi sonuçlara yol açabildiği için anne-babaların bu belirtiler geliştiğinde zaman kaybetmeden derhal bir aile hekimi ya da uzman bir hekime başvurmaları oldukça önem taşımaktadır.
Rota virüsünden korunma yolu aşı
Rota virüsü tedavisinde Antibiyotikler etkisiz olmaktadır. Spesifik bir tedavisi olmayan bu virüs enfeksiyonunda hastanelerde genellikle 2-5 gün arasında yatış gerekmektedir. Genellikle ağızdan veya damar yolu ile sıvı verilebilmektedir bu tedavi sıvı kaybını önlemek ya da eksilen sıvının tekrar yerine olabilmesi amacıyla uygulanabilmektedir.
Anne sütü ile beslenen çocuklar Rota virüsüne yakalanması durumunda rahatsızlığı daha hafif atlatabilmektedir. Bu rahatsızlıktan , Rota virüsünden tamamen kurtulmanın tek yolu ise aşıdır. Aşılar Rota virüsü enfeksiyonlarından çocukları kesin bir şekilde korumaktadır.
Rota virüsüne ilk doz aşılama 2. ya da 3. ayda başlanması gerekmektedir , aşılanma 32. haftadan önce 2. veya 3. doz olarak tamamlanır ve bu şekilde Rota virüsünden çocuk tamamen korunmuş olacaktır.