SAİT FAİK ABASIYANIK
Sait Faik Abasıyanık 1906 Adapazarı doğumlu ve 1954 te İstanbul’da yaşamını yitiren Türk öykücüsüdür.
öğrenim ve çalışma YIlları: ilk ve ortaöğrenimini Adapazarı İstanbul ve Bursa’daki çeşitli okullarda yapılan Sait Faik Abasıyanık İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde başladı yükseköğrenimini 2 yıl sonra yarıda bırakarak babasının isteği üzerine İktisat okumak için önce Lozan’a daha sonra grenoble’a gitti(fransa).
Grenoble atak 63 yıl boyunca öğrenimini düzenli biçimde sürdürmek yerine
gönlünce yaşamaya daldı babası tarafından geri çağrıldıktan sonra Ticaretevi
ortaklığı Türkçe öğretmenliği Fıkra ve röportaj yazarlığı gibi çeşitli işlerde çalıştı sonunda babasından kalan gelirle geçene dek kendini bütünüyle edebiyat çalışmalarına verdim ve kışları Şişli’deki yazılarıda Burgaz adasındaki evinde annesi ile birlikte yaşadı.
Bir öykü ustası: Daha lise sıralarında şiir ve Öykü denemelerine Girişen Sait Faik Abasıyanık ilk öyküsü “ipekli mendil” 1934 te varlık dergisinde yayımladı ilk öykülerinde semaver, Sarnıç, şahmerdan daha sonra çocukluk ve ilk gençlik izlenimlerini yansıtırken biçim ve içerik açısından geliştirdiği sonraki öykülerinde Küçük Adam yalnızlığını yaşama , sevincini, çirkinlik ve kötülüklere karşı koyma çabalarını İstanbul’un orta ve daha aşağı kesim insanlarının sorunlarıyla kaynaştırıp vermeye çalıştı. Bu özelliği ile tam bir İstanbul öykücüsü oldu.
Edebiyat yapıtlarını insanı yeni, umutlu, iyi ve güzel dünyaya götürmesi gerektiğine inanan Sait Faik bu yeni dünyayı kurma özlemini yapıtlarında Bazen küçük mutluluklara sığınarak bazen mutsuzluğun tadını çıkararak bazen de gerçeküstücü bir anlatıma yönelerek verdi. Şiirsel dilin Yetkin sesini duyurduğu ölçülerinin yanı sıra şiir ve romanda yazmaya yöneldi romanları arasında yer alan bir takım insanlar da Burgaz Adası’nda yaşayan insanların İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki acılarını sevgilerini yasadışı işlere yönelmek zorunda kaldıklarını ayrı öyküler biçiminde sergiledi.
Kayıp Aranıyor da ise mutluluğu arayan bir genç kızın düşkırıklığına uğrayınca çevresine yabancılaşmasını anlatmaktadır.
Sait Faik Çağdaş edebiyata katkılarından ötürü ABD deki Mark Twain Derneği tarafından Onur üyeliği verilen sanatçının ölümünden sonra Annesi onun adına bir öykü Armağanı kurmuş Burgaz adasındaki evi de ölümünden çok sonra bir müzeye dönüştürülmüştür.