Genel

TEOG Test Yerine Açık Uçlu Sorular Geliyor İşte Açıklama

Başbakan Binali Yıldırım Çanakkale Üniversitesi akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada açıklamalarda bulundu bu açıklamalardan birisi de TEOG ile ilgilidir.

Başbakan Binali Yıldırımın konuşmasında satır başları şu şekilde:

TEOG Test Yerine Açık Uçlu Sorular Geliyor İşte AçıklamaTEOG imtihanı namacıyla kaldırıldı? TEOG yerine ne istikbal? Liseye girişte hangi imtihan sistemi uygulanacak. Öğrenciler liseye nasıl geçiş sağlayacak. İmam Hatip liseleri, Andolu Liseleri ve Meslek liseleri’ne geçiş nasıl olacak? Başbakan Binali Yıldırım, Troia Kültür Merkezi’nde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi akademik senesi açılışı ve fahri hekime tevcih töreninde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım TEOG yerine istikbal sistemi açıkladı! Başbakan Binali Yıldırım yaptığı son dakika bildirime göre, TEOG’ın kalkmasının sonrasında liseye girişte uygulanacak olan yeni düzenin detaylarını açıkladı.

Liseye girişte yeni düzenin detaylarını açıklayan Yıldırım, her senenin sene sonu başarı ortalamasının alınacağını, ilaveten 8. katagoride bir imtihan olacağını söyledi. Yıldırım, imtihanın test olmayacağını, açık uçlu sorular sorulacağını açıkladı. Üniversiteye girişte de imtihanların basitleştirileceğini ifade eden Yıldırım, ortaokul ve liseden gelen başarı ile imtihanın gerçekleştirileceğini belirtti.

 

LİSEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEMİN DETAYLARINI AÇIKLADI

Bugün mezun olanların adedi ile üniversitelerimizin kontenjan miktarı aynı. Üniversiteye girişin imtihan stresinin azaltılması lazım. Çünkü gereksinim yok. Mezun olan adedi da aynı, üniversitelerin sunmuş olduğu kontenjan da aynı. Sorun nerede? Herkes 18 Mart’a gitmek isterse o vakit problem başlıyor. Onun da yolu, 1 imtihana kaderi bağlamak yerine, tüm kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu şimdi TEOG’da yapıyoruz. TEOG namacıyla değişiyor? TEOG’un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdeki imtihanın mesul tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir imtihana bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört senede şekillenmesi lazım. Yeni program bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her senenin sene sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Hem de derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan tekrar 8. katagoride imtihan yapılıyor. O imtihanın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen netice 4 senenin neticesi ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı meydana çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN’DEN TEOG AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG düzeneğinin yerine üstünde çalışılan modele dair kritik bir açıklama yaptı. Şu an veliler ve öğrenciler bilhassa TEOG’un yerine istikbal, liseye geçişi düzenleyecek sistemde merkezi imtihan olup olmayacağını merak ediyor. Yekin, yeni sistemle alakalı merkezi imtihan içeriğine açıklık getirdi. Eğitim alanındaki jet farklılıklar velilerin ve öğrencilerin başını karıştırdı. TEOG’un yerine istikbal sistemde merkezi imtihan mı olacak, adrese dayalı kayıt mı olacak detaylar merak ediliyor. Son olarak Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG yerine istikbal olan sistem ile alakalı çalışmaların bittiğini açıkladı.

Yusuf Tekin “Biz sunum amacıyla hazırız, Bakanlar Kurulumuz bizi ne vakit çağırırsa sunum yapacağız” dedi.

 

Tekin yeni sistemi şu şekilde tanımladı: “Çocukların liseye geçişte rastgele bir merkezin imtihanı olmadığı, çocukların yeteneklerine ve ilgilerine göre yerleştirdiği bir program.”

“TEOG’UN KALDIRILMASI DOĞRU BİR ADIM AMA…”

TEOG’un kaldırılmasını DW Türkçe’ye değerlendiren Eğitim Reformu Girişimi Politika Eksperi Yeliz Düşkün’e göre TEOG’un kaldırılması doğru bir adım, fakat bunun ani bir kararla yapılması ve eğitim sektöründeki paydaşlardan görüş alınmaması yanlış.

“Eğer yeni bir sistem getirilecekse, bunun bir münakaşa ve uyum süreci olmalıydı” diyen Düşkün, her okulun kendi imtihanını yapması gibi katagorilerin fırsat eşitliğine ağır vuruş indireceği tehlikesine de ilgi çekiyor. Eğitim politikalarının uzun vadeli perspektiflerle ve sadece akademik başarıyı değil çocukların sevincini da amaç alarak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Yeliz Düşkün, “Şimdi yeni sistem büyük ihtimalle hiç denenmeden, pilot programlar yapmadan direkt olarak programya geçecek. Bu da sıksık değişen bir düzenin içersinde bocalayan çocukları daha da mutsuz ve huzursuz kılacak” diye konuşuyor.

Tekin, bir otelde düzenlenen “Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi” ve “Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I & II” projeleri yerel açılış toplantısının sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG düzeneğinin yerine istikbal modelle alakalı soru üstüne Tekin, 2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, “Ortaokullardan liseye geçişte imtihansız bir modele yavaş yavaş evrilmemiz gerekiyor. Bununla alakalı tedbirlerinizi alın.” talimatını verdiğini söyledi.

O tarihte liseye geçişte imtihanı ortadan kaldıran bir algıyla bugün TEOG diye tartışılan modeli ürettiklerini izah eden Tekin, “Aslında TEOG denilen sistem, çocuklarımızı ortaokul ortalamalarına göre liseye yerleştirme modeliydi. Ancak kamuoyunda önceki alışkanlıkların da etkisiyle bu bir merkezi imtihan edasına büründü. Ancak biz bu esnada esasen ortaokullardan liselere, imtihansız geçişle alakalı farklı modeller üretmiştik. Şu anda da elimizde bu modellere dair seçenekler var.” diye konuştu.

 

‘ALTERNATİFLER VAR’

Bu modellerden bir bölümünü Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı bir televizyon programında açıkladığını hatırlatan Tekin, şunları kaydetti:

“Onların da ortamında olduğu ama ana çerçevesi ortaokullardan liseye geçişte rastgele bir merkezi imtihanın olmadığı, çocuklarımızın imtihan baskısını, stresini hissetmeden liselere yerleştirildiği bir model ana felsefesi olan seçenekler var. Biz bunları hem Bakanlar Kurulumuzda hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra detaylarını da kamuoyuna sunup süreci başlatmış olacağız.”

Soru üstüne, Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı modellerin farklı türevlerinin olduğunu bildiren Tekin, “Onlar üstünden üretilmiş farklı varyasyonlar…” ifadesini kullandı. Bakanlar Kurulunda sunum gerçekleştirme üzere hazır olduklarını dile getiren Tekin, “Bakanlar Kurulumuza, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bu tür bir şey amacıyla bizi çağrı ederlerse, bize bu tür bir talimat verirlerse biz de o tarihte sunumumuzu yapabiliriz.” dedi.

Gazetecilerin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün adrese dayalı sistemle alakalı mesajları oldu.” ifadesi üstüne Tekin, “Kamuoyunda tartışılan, düşünce beyan edilen her türlü modelin içersinde yer aldığı bir alternatif. Ana felsefesi, liseye geçişte rastgele bir merkezi imtihanın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model.” değerlendirmesinde bulundu.

TEOG Test Yerine Açık Uçlu Sorular Geliyor İşte Açıklama

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu