NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Türklerin tarih boyunca kullandığı takvimler hangileridir, Türklerin Kullandığı takvimlerin isimleri nelerdir?

Türklerin kullandığı takvimler

1-) 12 Hayvanlı takvim: Güneş yılına göre hazırlanmıştır. Her ay bir hayvan adı ile anılır.

Aylara ismini veren hayvanlar: Sıçan, sığır, pars, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek, domuz

Bu takvimde yılbaşı 21 Marttır.

Bu takvimin başlangıcı yoktur.

2-) Hicri takvim: Ay yılına göre hazırlanmıştır.Bu takvim başlangıç olarak hz. muhammedin mekkeden medineye hicret ettiği 622 yılını başlangıç olarak kabul eder.

İlk defa hz. Ömer zamanında kullanılmaya başlanmış olan bir takvimdir.

3-) Celali takvimi (takvim-i meliki): Güneş yılına göre yapılmıştır. B.Selçuklu Sultanı Melik Şah’ın emriyle ,Nizamülmülk tarafından Ömer Hayyamın başkanlık ettiği komisyon hazırlamıştır.

4-) Rumi (mali) takvim: Osmanlıda IV Murat zamanında kullanılmış, sadece mali alanda kullanılmış ve Güneş yılı esaslıdır. Başlangıcı Hicridir.

5-) Miladi takvim: Güneş yılı esaslıdır.  Bu takvimi Mısırlılar bulmuş, Yunan ve Romalılar tarafında geliştirilmiş . Hz. İsa’nın doğumu 0 (milat) olarak kabul edilmiştir. Romalılar Julyen takvimi olarak anılmış ve yeniçağda Gregoryan takvimi olarak anılmış, günümüzde ise milat takvimi olarak anılmakta.

 

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu