NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİRSağlık

Zona hastalığı-gece yanığı nedir,Zona hastalığı belirtileri,Zona hastalığı tedavisi nasıl olur?

Zona hastalığı nedir,Zona hastalığı belirtileri,Zona hastalığı tedavisi nasıl olur?
Zona hastalığı nedir?

Zona hastalığı-gece yanığı nedir,Zona hastalığı belirtileri,Zona hastalığı tedavisi nasıl olur?Zona Hastalığı, (herpes zoster) virüslerin namacıyla bulunduğu bir deri hastalığıdır.

Halk dilinde ‘zona’, ‘kUşak hastalığı’ ya da ‘gece yanığı’ olarak tanınan Herpes Zoster, su çiçeği hastalığı geçiren, ergen yaş sonrası, (genelde 60 yaş üzeri şahıslarda görülmekle beraber her yaş grubunda meydana çıkabilir. En çok bedenin göğüs ve sırt bölgesinde, sonrasında sırayla boyun, yüz, kafa, bel ve karın, kalça ve kasıklarda görülür.

Varicella Zoster adıyla tanınan kısaca VZV şeklinde ifade edilen, su çiçeği virüsüne çok benzer bir virüsün namacıyla bulunduğu “Zona Hastalığı”, virüs sinir hücrelerinin köklerinde yerleşmesiyle, ve ideal bölge bulduğunda virüs aktive olmasıyla meydana gelir. Fakat uzun seneler hiçbir bulgu ve rahatsızlığa yol açmadan sinir köklerinde kalabilir. Vücudun hastalıklara karşı koyma gücünde meydana gelen azalmalar namacıylaiyle aktif hale geride bıraktığımız virüs, bulunduğu yerde üreyerek, sinir kökünden sinirlerin dallarına doğru yayıldıktan sonra deriye kadar gelir ve bulguları meydana çıkarır.
Vücut direncini azaltan namacıylaler

1- gerilim (Yogun Stres)

2- Üzüntü

3- Uykusuzluk

4- Yorgunluk

5- beslenme sorunu ya da uzun ve sağlıksız diyetler

6- kanser ilaçları

7- Işın tedavileri

8- Kaza ve zehirlenme sonrası

9- AIDS
Belirtileri

1- Halsizlik

2- Yorgunluk

3- Ateş

4- Şiddetli ağrı ve yanma

5- Deride renk kayıbı ve çöküntü, kızarıklık, kabarcıklar

6- Başağrısı

7- Derinin kabuklanıp dökülmesi
Tanı ve tedavi

Derideki bulgulerle beraber gelen ağrılar namacıylaiyle genelde tanı koyulması kolaydır. Özel hallerde virüsün saptanması amacıyla pahalı yöntemler uygulanır. Kabarcıklardaki sıvıda tespit edilen birtakım hücrelerin mikroskop ile belirlenmesi tanıyı destekler.

Zona hastalığı birkaç hafta içersinde kendi kendine iyileşir. Özellikle ağrı kesiciler ve sıvı pansumanlar hastayı rahatlatmak hedefiyle kullanılır. Sıvı pansumanlar kabarcıkların süratli kurumasını sağlar. İlk 72 saat içersinde sistemik antiviral ilaçlar kullanılmasıyla, döküntü ve ağrı zamanı kısalır. Bunun dışında B1 – B6 vitaminleri, antiinflamatuarlar, kaşıntıya karşı antihistaminler, dıştan da antiseptik anestezik krem ve solüsyonlar kullanılmaktadır. Gözle alakalı zonada göz kremleri uygulanır.

Ender görülse de daha evvelce zona hastalığı geçirmiş hasta, direnci aşırı düşürecek bir hal karşısında tekrardan bu hastalığa yakalanabilir.

ZONA TEDAVİSİ
Zona viral bir hastalık bulunduğu amacıyla tedavisi de immün – bağışıklık – sistemini kuvvetli kılmaya ve ağrı , kaşıntı gibi bulguları gidermeye yönelik bir tedavi uygulanır. Zona tedavisine kendi başınıza başlamamanız ve kesinlikle lezyonları bir cildiye eksperine araştırma ettirmeniz gerekir. Zona tedavisinde en çok ağrının azaltılması amacıyla non-steroid antiinflamatuar ilaçlar , ve yüzeye yakın olarak krem ve pomadlar kullanılır. Krem ve pomadlar genelde steroid içeriklidir ve kaşıntının azaltılması amacıyla reçete edilirler.

Yüzel olarak alimünyum asetatın %5’lik çözeltisi ile 30 -60 dakikalık ıslak pansumanlar uygulamakta faydalıdır. Zona tedavisi amacıyla genelde hastaneye yatış yapılması gerekmez. Fakat 50 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan AIDS hastaları yada bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda hastaneye yatış gerekir.

Ayrıca birtakım hallerde viral olan cilt lezyonlarına bakteriyal bir enfeksiyon eklenir. Ciltte ısı artışı ve kızarıklık giderek artar. Bu hallerde süratle antibiyotik tedavisine başlamak gerekmektedir. Fakat bu fark bir doktor doğrulusunda yapılmalıdır. Bazı hallerde da zona gözde meydana çıkar ve bu halde hasta kesinlikle hastanede tedavi edilmelidir.
Zona hastalığı geçirmiş olan takipçilerimizin hastalık hakkındaki deneyimlerini yorum kısmında paylaşmaları faydalı olacaktır.

Zona hastalığı-gece yanığı nedir,Zona hastalığı belirtileri,Zona hastalığı tedavisi nasıl olur?

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu