Genel

11.Sınıf Türk Dili Edebiyatı Sene Sonu Faaliyet Raporu 2016

2015–2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KOZLUK ÇOK PROGRAMLI LİSE                   11. SINIFLAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ FAALİYET RAPORUDUR

 

               Sınıflar:  11/B, 11/E, 11/G

           

Eylül 2015: Öğrencilere 2015–2016 eğitim ve öğretim yılında işlenecek konular tanıtıldı. 1940 Yılına kadar Türk edebiyatı (Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı) hakkında bilgi verildi. İsim, isim tamlamasının özellikleri hakkında bilgi verildi ve konuyla ilgili uygulamalar yaptırıldı. Kendini en güzel şekilde ifade etme yolları hakkında bilgi verildi. Doğru ve güzel kompozisyon yazdırma çalışmalarına başlandı.  

Ekim 2015: Necip Fazıl Kısakürek’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Kaldırımlar” şiiri işlendi.  Refik Halit Karay’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. “Garaz” aldı metin işlendi. Hikâye tekniğini kavratıldı. Memduh Şevket Esendal’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. Reşat Nuri Güntekin’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. “Yeşil Gece” adlı metin işlendi. Bir romanının şekil, dil ve anlatım özelliklerini incelenendi. Sıfat tamlamalarının kuruluş özelliklerini ve unsurlarını bilme, bu tamlayanları uygun bir şekilde kullanabilme becerisi kazandırıldı. İkileme, aitlik ve edat gruplarını açıklayabilme ve birleşik fiillerin kuruluş şekillerini ve çeşitlerini açıklayabilme becerisi kazandırıldı. Yazılı olarak metin meydan getirme, metin meydana getirirken konu tespit edebilme, konuyu sınırlandırma, ana fikir oluşturma, metin tahlilinde ana fikri tespit edebilme becerisi kazandırıldı.

 

Kasım 2015: 1940 Sonrası Cumhuriyet Dönemi şairlerinin eserleri incelendi. Arif Nihat Asya’nın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Bayrak” şiiri işlendi.  Zeki Ömer Defne’nin yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. “Ziller Çalacak” aldı şiir işlendi. Şiir okuma ve yorumlama tekniği kazandırıldı.  Ahmet Muhip Dranas’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. Orhan Veli Kanık’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. Serbest şiir ve Garip akımı hakkında bilgiler verildi. “Yeşil Gece” adlı metin işlendi. Behçet Necatigil’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. Sevgilerde adlı şiir yorumlandı. 1. dönem 1. Türk Dili ve Edebiyatı yazılısı yapıldı. 1. dönem 1. Kompozisyon yazılısı yapıldı. İsim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil gruplarının kuruluş özelliklerini açıklayabilme, bu grupları cümle içinde tespit edebilme ve birbirinden ayırabilme, unvan, sayı ve ünlem gruplarının kuruluş özelliklerini açıklayabilme, bu kelime gruplarını cümle içerisinde tanıma ve doğru olarak kullanma, bağlama ve kısaltma gruplarının kuruluş özelliklerini açıklama becerisi kazandırıldı. Kısa hikâyenin planını çıkarabilme, kısa hikâye planı yapabilme ve plan düzeninde hikâye yazabilme, fikir ağırlıklı plan yapabilme ve bu tür yazılar yazabilme, fıkra ve deneme yazma çalışmaları yapabilme becerisi kazandırıldı. Planlı yazma çalışmaları yaptırıldı.

 

Aralık 2015: Attila İlhan’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Bahriye Kahvesinden Ayrılış Gazeli” şiiri işlendi. Cahit Sıtkı Tarancı’nın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. “Bu Sabah Hava Berrak” aldı şiir işlendi. Şiir okuma ve yorumlama tekniği kazandırıldı. Coşkun Ertepınar’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler veridi. Sait Faik Abasıyanık’ın edebi kişiliği ile ilgili bilgiler verildi. “Dülger Balığı’nın Ölümü” adlı hikâye okutuldu ve hikâyenin içerik, şekil, dil ve anlatım özelliklerini incelendi. Haldun Taner’in edebi kişiliği ile ilgili bilgiler verildi. “İznikli Leylek” adlı hikâye okutuldu ve incelendi. Metinde ve cümlelerde kelime gruplarını doğru olarak tespit edebilme ve tüm kelime gruplarını hatasız kullanabilme, cümlenin temel unsurlarını, özne ve yüklemin görevlerini açıklayabilme; bu unsurları uygun biçimde kulanabilme becerisi kazandırıldı. Milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında dilin önemini kavrama, bir metni okurken ihtiyaç duyduğu zaman not alabilme ve bu aldığı notları fişleyerek daha sonra yazılarında ve konuşmalarında kullanabilme hakkında bilgiler verildi. Bilinçli bir okuyucu olabilmenin yoları anlatıldı.

 

 

Ocak 2016: Peyami Safa’nın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı metin işlendi. Roman tekniği hakkında bilgiler verildi. 1. dönem 2. Türk Dili ve Edebiyatı yazılısı yapıldı. 1. dönem 2. Kompozisyon yazılısı yapıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Kemal Tahir’in, Tarık Buğra’nın edebi kişiliği işlendi. Bu yazarların eserlerinden parçalar okutuldu. Cümle içinde zarf tümleçlerini tespit edebilme, cümle içinde her unsuru doğru kullanabilme, cümle içinde Dolaylı Tümleçleri (Yer Tamlayıcısı) tespit edebilme ve doğru olarak kullanabilme, yapısına göre cümleleri ayırt edebilme, basit ve sıralı cümlelerin özelliklerini açıklayabilme, bu cümleleri doğru olarak kullanabilme, bağlı ve birleşik cümleleri diğerlerinden ayırma, bu cümlelerin özeliklerini kavrayabilme becerisi kazandırıldı. Bir metnin hangi ifade çeşidiyle (öyküleme, tasvir, açıklama…) yazıldığını tespit edebilme ve bir metnin planını çıkartarak ne çeşit bir plan olduğunu tespit edebilme hakkında bilgiler verildi. Öğrencilere dönem arasında bol bol örnek çözmeleri söylendi.  

 

 

Şubat 2016: Yaşar Kemal’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. Necati Cumalı’nın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Anamın Kitabı” adlı anı okutuldu. Anı hakkında bilgi verildi. İsim ve fiil cümlelerini tanıyabilme, uygun biçimde kullanabilme, olumlu, olumsuz, soru cümlelerinin özeliklerini açıklayabilme; bu cümleleri anlamlarına uygun biçimde kullanabilme, düz ve devrik cümleleri tanıyabilme, kurallarına uygun biçimde kullanabilme becerisi kazandırıldı. Duygularını, düşüncelerini, hayallerini, tanık olduğu olayları planlı, etkili bir şekilde yazı ile ifade edebilme, hikâye yazma denemeleri yapabilme, kendi dünyasında hikâye oluşturabilme ve bu hikâyeyi planlı olarak yazabilme çalışmaları yaptırıldı.  

 

 

Mart 2016: Suut Kemal Yetkin’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. Cemil Meriç’in yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Yazılanı Yaşamak” adlı deneme okutuldu. Deneme türü hakkında bililer verildi. Dilimizde karşılaşılabilecek her cümleyi her açıdan doğru olarak tahlil edebilme, cümle kurarken dilbilgisi yanlışı yapmama hakkında bilgi verildi. Cümle çözümlemeleri yaptırıldı. 2. dönem 1. Türk Dili ve Edebiyatı yazılısı yapıldı. 2. dönem 1. Kompozisyon yazılısı yapıldı. Örnek ÖSS soruları çözdürüldü. Kısa fıkra ve makale yazma denemeleri yaptırıldı. Öğrencilerin kendini ifade etmedeki eksiklikleri görüldü. Bunun üzerinde yoğunlaşıldı.

 

Nisan 2016: Mehmet Kaplan’ın yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. Mehmet Fuad Köprülü’nün yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi. “Kâtip Çelebi” adlı metin okutuldu ve incelendi.   Halk edebiyatının geçmişi ve bugünüyle Cumhuriyet Döneminde nasıl yaşatılığı ve bu dönem halk edebiyatının yaşama ortamının özellikleri genel hatlarıyla açıklandı. Âşık Veysel, Yaşar Reyhanî’nin edebi kişiliği hakkında bilgiler verildi, tanınmış şiirleri okutuldu. Dilimizde karşılaşılabilecek her cümleyi her açıdan doğru olarak tahlil edebilme, cümle kurarken dilbilgisi yanlışı yapmama, imla ve noktalama hatası yapmadan yazabilme, cümlelerdeki imla ve noktalama hatalarını tespit ederek düzeltebilme çalışmaları yaptırıldı. Deneme yazma çalışmaları yaptırıldı. Öğrencilerin bu konuda zorlandıkları gözlemlendi.

 

Mayıs 2016: Karslı Murat Çobanoğlu’nun edebi kişiliği hakkında bilgi verildi. Azerbaycan edebiyatı hakkında bilgiler verildi. Bu edebiyatın önemli sanatçılarından Celil Mehmet Kulizade, Bahtiyar Vahapzade ve Şehriyar hakkında bilgileri verildi. Bu sanatçılardan eserler okutuldu ve incelendi.  Bulgaristan ve Kazak Türk edebiyatlarının özelikleri tanıtıldı. Bulgaristan edebiyatından Recep Küpçü, Kazak Türkleri edebiyatından Mağcan Cumabayulı hakkında bilgi verildi. Bu sanatçıların eserlerinden bölümler okutuldu ve incelendi. Noktama ve yazım yanlışı yapmadan yazabilme, cümlelerdeki noktalama yanlışlarını tespit ederek düzeltebilme, topluluk karşısında rahat bir şekilde konuşabilme, duygu ve düşüncelerini karşısındakilerle paylaşabilme bilgi verildi.  2 dönem 2. Türk Dili ve Edebiyatı yazılısı yapıldı. 2. dönem 2. Kompozisyon yazılısı yapıldı. Öğrencilere ÖSS’ye yönelik anlatım bozukluğu konusu işlendi. Bu konu ile ilgili sorular çözdürüldü.

Haziran 2016: Kıbrıs Türk edebiyatlarının özelikleri, tarihini özü ile anlatıldı. Osman Türkay ve Özker Yaşın hakkında bilgi verilip bu sanatçıların eserlerinden bölümler okutuldu. Kırgız edebiyatı hakkında bilgi verildi. Cengiz Aytmatov hakkında bilgi verildi. Bu sanatçının eserlerinden bir parça okutuldu ve incelendi. Fransız, İngiliz, Alman ve Amerikan edebiyatları hakkında genel bilgiler verildi. Cümlelerdeki noktalama yanlışlarını tespit ederek düzeltebilme, zamanın çok kıymetli olduğu kavrama ve zamanı güzel kullanmanın önemini ve gereğini anlatma hakkında bilgi verildi. 

 

3) Raporun Genel Değerlendirmesi: Kozluk Çok Programlı Lise son sınıf öğrencilerinin derse genel düzeyde hazırlıksız geldiği gözlemlenmiş olup öğrencilerin ilgilerini artırıcı metinler seçilerek onların aktif olduğu bir anlayış doğrultusunda ders işlenmiştir. Öğrencilerin ÖSS’ye de hazırlandığı düşünülerek bol bol örnek soru çözdürülmüştür. Özellikle Türk dili dersi uygulama ağırlıklı işlemiş olup bu konuda sıkını yaşayan öğrencilerin üzerinde yoğunlaşılmaya çalışılmıştır.  Kompozisyon dersleri hem sözlü hem de yazılı olarak işlenmiş olup öğrencilerin kendilerini en güzel şekilde ifade etmeleri, Türk yazı dilini en güzel şekilde kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Özellikle kompozisyon dersinde İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük konuları ile ilişkili metinler seçilmeye çalışılmıştır. Türk edebiyatı dersi okuma, anlama, yorumlama; Türk dili dersi anlatma, örnekleme, soru-cevap; Kompozisyon dersi de okuma, yazma, yorumlama teknikleri kullanılarak işlenmiştir. Sınıf düzeyleri eşit olamasa da genel olarak müfredatın başarıyla uygulandığı ve öğrencilere kazandırılması istenen davranışlara ulaşıldığı gözlemlenmiştir. 

11.Sınıf Türk Dili Edebiyatı Sene Sonu Faaliyet Raporu İNDİR

 

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu