Genel

Edebi Metinler Dersi 11.Sınıf Sene Sonu Faaliyet Raporu 2016

2015–2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KOZLUK ÇOK PROGRAMLI LİSE 11. SINIFLAR EDEBİ METİNLER DERSİ FAALİYET RAPORUDUR

Sınıflar: 11/B

Eylül 2015: Öğrencilere 2015–2016 eğitim ve öğretim yılında işlenecek konular tanıtıldı. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi (Mustafa Kemal Atatürk) okutuldu. Tiyatronun şekil özelliklerini kavratabilmek tiyatronun diğer türlerden ayrılan yönlerini göstermek amacıyla Tiyatronun Tanımı ve Öğeleri, Seyirci ve Tiyatro Anlayışı hakkında bilgi verildi.

Ekim 2015: Tiyatronun Terimleri işlendi. Tiyatro türünün tarihi gelişimi hakkında bilgi verildi. Tiyatronun Çeşitleri Trajedi hakkında bilgi verildi. Trajedi örneği işlendi (Elektra) ve Sophokles hakkında bilgi verildi. Komedi hakkında bilgi verildi. Komedi örneği (Eşek Arıları) işlendi ve Aristophanes hakkında bilgi verildi. Dram hakkında bilgi verildi. Dram örneği (Hamlet) işlendi. Shakespeare’nin edebi kişiliği hakkında bilgi verildi.

Kasım 2015: Gelenekli Türk tiyatrosu hakkında bilgi verildi. Meddah, Orta Oyunu, Karagöz hakkında bilgileri verildi. Meddah örneği, İstanbul’un Taşı Toprağı Altın adlı metin sınıfta okundu ve incelendi. Orta oyunu örneği Bahçe adlı metin sınıfta canlanırıldı. Kütahya Çeşmesi adlı Karagöz oyunu sınıfta canlandırıldı. Öğrencilerin katılımıyla ders daha zevkli hale getirildi. Çağdaş Türk tiyatrosu ve özellikleri hakkında bilgiler verildi. 1. Yazılı Yoklama yapıldı. Atatürk’ün sanata verdiği önem üzerinde duruldu.

Aralık 2015: Türk tiyatrosunun tarihi değişimi örnekler yoluyla kavratıldı. Orta oyununda aydın -halk ilişkisini gösterildi. Öğrencilere geleneksel Türk tiyatrosundan modern Türk tiyatrosuna geçiş hakkında bilgi verildi. Modern Türk Tiyatrosu “Tanzimat Dönemi Tiyatrosu” hakkında genel bilgiler verildi.

Ocak 2016: Meşrutiyet dönemi tiyatrosu, Milli edebiyat dönemi tiyatrosu ve Cumhuriyet tiyatrosu hakkında genel bilgiler verildi. Namık Kemal’in edebi kişiliği hakkında genel bilgiler verildi. 2. Yazılı yoklama yapıldı. Dram örneği olan Vatan Yahut Silistre tiyatrosu okutuldu ve incelendi. Trajedi örneği olan Kösem Sultan tiyatrosu okutuldu ve incelendi. Turan Oflazoğlu’nun edebi kişiliği hakkında bilgi verildi.

Şubat 2016: Tanzimat Dönemi tiyatrosunun genel özellikleri kavratıldı. Trajedi örneği Kurban işlendi. Güngör Dilmen Kalyoncu’nun edebi kişiliği hakkında bilgi verildi. Komedi örneği Kahvede Şenlik Var adlı parça sınıfta canlandırılarak okutuldu. Mushipzade Celal’in edebi kişiliği hakkında bilgi verildi.
Mart 2016: Edebi eserin yazıldığı ve sahnelendiği dönemle günümüzün mukayesesi yapılarak eseri inceleme becerisi kazandırıldı. Müzikli tiyatro hakkında genel bilgiler verildi. Müzikli tiyatro örneği olan Keşanlı Ali Destanı okutuldu ve incelendi. Haldun Taner’in edebi kişiliği hakkında bilgi verildi. Kadının Türk toplumundaki yeri ve kadın haklarının gelişimi kısaca değerlendirildi. 2. Dönem 1. yazılı yoklama yapıldı. Değerlendirme testi çözdürüldü. Tiyatro türünün sosyal olayları ele alışı işlendi.

Nisan 2016: Hatırat (Anı) türü hakkında genel bilgiler verildi. Anının özellikleri üzerinde duruldu. Anı örneği olan Muharrir Şair Edip, İstanbul ve Pierre Loti ve Şair Dostlarım adlı parçalar okutuldu ve incelendi. Edebi eserlerdeki dil zenginliğini ve inceliğini anlayabilme becerisi kazandırılmaya çalışıldı. Seyahatname (Gezi Yazısı) hakkında genel bilgiler verildi. Seyahatname’nin özellikleri işlendi. Trabzon Ahalisi ve Delhi adlı parçalar okutuldu ve incelendi. Edebi eserlerden yola çıkarak bir konu hakkındaki bilgiler arasında analiz yapabilme ve konuyu çeşitli yönleriyle tartışabilme yeteneğini geliştirme becerisi kazandırıldı.

Mayıs 2016: Edebi türleri tanıtarak bu tarzda yazılmış eserlerden yararlanarak önemli şahsiyetleri tanıtma becerisi kazandırıldı. Biyografi hakkında genel bilgiler verildi. Biyografi’nin özellikleri işlendi. 2. Dönem 2. yazılı yoklama yapıldı. Biyografi örnekleri olan Tek Adam, İlk Karşılaşma adlı parçalar okutuldu ve incelendi. Şevket Süreyya Aydemir’in edebi kişiliği hakkında genel bilgileri verildi. Milli birlik ve bütünlüğün vazgeçilmez temel unsurlarının başında gelen Türk dilinin özelliklerini bozmadan edebiyatımızın seçkin örnekleri tanıtıldı. Mektup hakkında genel bilgiler verildi. Mektup türünün özellikleri hakkında genel bilgiler verildi. Cahit Sıtkı Tarancı’dan Ziya Osman Saba’ya adlı mektup türü okutuldu ve incelendi. Ortak Milli kültür değeri taşıyan eserlerden faydalanarak Türk toplumunun temel değer hükümlerini benimsetme ve Atatürkçülüğün davranış haline gelmesini sağlama amaçlandı.
Haziran 2016: Deneme hakkında genel bilgiler verildi. Denemenin özellikleri üzerinde duruldu. Niçin Roman ve Şiir Okuruz adlı deneme okutuldu ve incelendi. Arama Sevgisi adlı deneme okutuldu ve incelendi. Hitabet (Söylev) hakkında genel bilgiler verildi. Hitabet türünün özellikleri işlendi. Hitabet örneği olan Bilge Kağan Anıtı, Türk Ulusunun İzleyeceği İlke: Ulusal Siyaset, Eğitim adlı denemeler okutuldu ve incelendi. Atatürk’ten güzel sözler adlı metin okutuldu. Geçmişten günümüze gelen hitabet örneklerinden metinler incelenerek milli değerleri aktarmada hitabetin önemi kavratıldı.

3) Raporun Genel Değerlendirmesi: Kozluk Çok Programlı Lise son sınıf öğrencilerinin ilgilerini artırıcı metinler seçilerek onların aktif olduğu bir anlayış doğrultusunda ders işlenmiştir. Öğrencilerin derste sıkılmalarını önlemek amacıyla ders canlandırılarak işlenmiş ve böylece öğrencilerin dersi sevmeleri sağlanmıştır. Öğrencilerin ygs’ye de hazırlandığı düşünülerek yazar ve eserler tanıtılmış, onların benzer ve ayrı yönleri üzerinde durulmuştur. Atatürkçülüğün davranış haline gelmesini sağlama amaçlanmıştır. Bol bol örnek soru çözdürülmüştür. Öğrencilerin kendilerini en güzel şekilde ifade etmeleri, Türk yazı dilini en güzel şekilde kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Edebi metinler dersi okuma, anlama, anlatma, örnekleme, soru-cevap teknikleri kullanılarak işlenmiştir. Sınıf düzeyleri eşit olamasa da genel olarak müfredatın başarıyla uygulandığı ve öğrencilere kazandırılması istenen davranışlara ulaşıldığı gözlemlenmiştir.

Edebi Metinler Dersi 11.Sınıf Sene Sonu Faaliyet Raporu İNDİR

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu