Genel

Mayaların Kültüründe Bir Hikaye Kan Pıhtısı-Blood Colt

                                                                   Kan Pıhtısı-Blood Colt

Bilindiği gibi mayaların kültürü çok köklü çok güçlüdür böyle için geçmişten günümüze dünya tarihine yön veren ve daha birçok bilinmezliklerle dolu bir kültürdür şimdi Maya kültüründen alınmış bir hikayeyi sizlerle paylaşalım.
1920 yılında Robert Lowie’nin bir hikâyesinden derlenmiş olduğu söylenen bu hikaye şöyledir. Öncelikle hikayenin adı dilimize kan pıhtısı olarak çevrilmiştir. Bu Öykü Kızılderililer efsaneleri ve masalları adlı eserin yazarı olan Richard erdoes, alfonzo ortiz tarafından ele alınmıştır. Bu eser 2006 yılında İstanbul’da amfora yayınları tarafından yayınlanmış olan Öykü kısaca şöyledir.

Bir zamanlar yaşlı bir karı koca yaşarlardı. Çadırda yapılmış kulübelerinde dağlık bölgede avlanarak geçimlerini sağlarlarlardı. Bir gün bölgedeki hayvanlar kıtlık nedeniyle uzaklaşınca onlar da yemek bulamama sıkıntısı içine girerler. Yaşlı koca bir gün bizon sürüsünün izini sürer. İzleri takip eder ancak biz onu bulamaz fakat yerde kocaman bir kan pıhtısı bulur ve evine getirir. Karısına Bu kan pıhtısını yemek yapmasını söyler. Yaşlı kadın pıhtıyı tencereye hemencecik koyar ve pişirmeye başladığında ise tencerenin içinde bir çocuk sesi yükselir. Yaşlı adam hemen çok hızlı bir şekilde tenceredeki pıhtıda bulunan çocuğu çekip dışarı çıkarır ve kurtarır.
Kurtarılan çocuk çok hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Kendisinin kurtaran yaşlı adam artık onun babasıdır ve ona avlanmayı ok kullanmayı öğretmeye başlar.
Çocuk bir gün daha çıkar Bir Hayvan öldürür babasına onu taşımasını söyler derken her gün bir değişik hayvan avlama yat başlamıştır. Bir gün yaşlı karı kocaya evden ayrılma zamanının geldiğini söyler ve gitmeden önce fırtına çıkacağını ikisinin de çadırdan kesinlikle dışarıya çıkmamaları gerektiğini sıkı sıkıya tembih eder.
Ancak o seslendiği zaman çadırdan çıkma zamanlarının geldiğini söyler. Sonuçta da Çocuğun dediği gibi olur.Mayaların Kültüründe Bir Hikaye Kan Pıhtısı-Blood Colt
Birden bire güçlü bir rüzgar kesmeye başlar, fırtına kopar, rüzgar dindikten sonra çocuk yaşlı karı ve kocanın çadırdan çıkmasına işaret eder. Onlar çadırdan çıkarken çadırın önünde bir sürü bizonun öldürülmüş olduğunu görürler. Çocuk yaşlı karı ve kocanın bunlarla geçimlerini sağlamasını söyledikten sonra insanların bulunduğu bir köye doğru yola koyulur ve o köye gider.
Çocuk köye vardı o zaman Köyü şefi ve karısı onu karşılar. O da onlara misafir olur derken avlanmaya başlar. Her gün değişik hayvanlar ağladığını gören Şef kızını ona vererek onun damadı yapar. Oğlan bir gün karısına kendisinin bizon sürüsüne ait bir buzağı olduğunu söyler. Buzağı kelimesini karısının kullanmasını önemle hatırlatır.
Ancak bir gün yine bizon avlarken yanlarından geçen bir bizon sürüsü için karısı “o buzağıyı öldürmeyin” , demesi üzerine çocuk atına atladığı gibi oradan hızla uzaklaşır. Bir daha da asla geri dönmez.
Gördüğünüz gibi öyküde de belirtildiği gibi çocuğu bulan yaşlı karı koca çocuğun adını Blood Colt Yani kan pıhtısı şeklinde koyarlar.

Mayaların Kültüründe Bir Hikaye Kan Pıhtısı-Blood Colt

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/guzelbil/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427