NEDİR,NEREDE,NASIL,KİMDİR

Kaplanların Yaşam Alanları ve Kaplan Türleri Nelerdir ?

Kaplanların Yaşam Alanları ve Kaplan Türleri Nelerdir ?, kaplanlarKaplanların Yaşam Alanları ve Kaplan Türleri Nelerdir ?

Kaplan: Kaplanlar aralarında Aslan Pars ve Jaguar gibi hayvanların da yer aldığı kedigillerin en iri üyesidirler. Yalnız Asya’da yaşayan bu yırtıcı memelilerin boyutları ve öbür özellikleri az çok farklılık gösteren birçok alttürü vardır.
Örneğin ; en iri ve en iyi bilinen alt türlerinden Hindistan kaplanının parlak turuncu renkli postu siyah şeritler ile bezelidir.
alt bölümleri bacaklarının iç kesimleri yüzünün yanları ve gözlerinin üzerindeki lekeler ise kirli beyazdır. Burundan kuyruk ucuna uzunlukları erkeklerde 3 metreye erişebilir. Ağırlığı bazen 350 kilogramı aşağı sibirya kaplanı varlığını sürdüren kaplanların en irisidir.
sıcak bölgelerde yaşayan alt türlere göre eposta daha uzun ve yumuşak tüylü rengi daha soluktur.

En küçük ve en koyu renkli Kaplanlar Bali Adası’nda yaşıyordu. Günümüzde bu al süt ürün soyu tükenmiştir. Önceleri SSCB’nin Kafkasya bölgesinde ve daha Kuzey kesimlerde ortaya çıktığı sanılan Kaplanlar doğuya doğru iyi İran, Pakistan ,Hindistan, birmanya ,Tayland ,Malezya ,Sibirya ,mançurya ve çin’e Ayrıca Sumatra ve Cava adalarına yayılmıştır. Kaplanların yaşam alanları oldukça dağınık olduğu sanılmakla beraber harita üzerinde bakıldığında , aslında dar olduğu görülebilir.

Kaplanların genellikle tropik bölgeleri özgü hayvanlar olduğu sanılır. Ama sibirya’nın güneyi ve Kore’nin kuzeyi gibi gerçekten çok soğuk bölgelerde de yaşadığı görülmektedir. Kayalık dağları bataklık bölgeleri ile sık ormanları severler. Aşırı sıcaktan korunmak için günün büyük bölümünü uzun Otlar arasında ya da mağaralarda geçirler. Kedigillerden bir çok hayvanın tersine Kaplanlar sudan çekinme yedikleri gibi iyi yüzücü gözlüğü ve Serinlemek için sığ sularda yatarlar.

Kaplanın koyu çizgili postu sık ağaçlar ve otların Gölgesine karışarak görülmesini zorlaştırır. genellikle gün boyunca uyur geceleri avlanırlar. Kaplanlar pusuya yatar Daha çok da orman Yollarında dolaşan ya da su kıyılarına inen hayvanlara sezdirmeden yaklaşıp saldırırlar.
karanlıkta usulca avına yaklaşan bir kaplan rüzgarda salınan bitkilerin hareketli görüntüsünden farksızdır. Yaban domuzları mandalar Geyikler küçük memeliler ve balıklar başlıca besinlerini oluşturur. Bazen evcil sığırlarda saldırırlar genellikle insanlardan uzak durmakla birlikte yaralı hasta ya da avlanamayacak kadar yaşlanmış da çok tehlikeli olabilirler.

Kaplanlar da Kükrer ancak çıkardığı ses aslanın Gök gürültüsünü andıran kükremesi yanında çok sönük kalır. Kısa süren üreme Mevsimi dışında yalnız yaşarlar. erişkin bir dişi kaplan yaklaşık iki üç yılda bir 34 yavru dünyaya getirir. Bir batında doğurduğu yavru sayısı bazen Altıyı bulur. ana Kaplan yavrularını 2-2 buçuk yaşına gelene kadar Besler avlanmayı öğretir ve düşmanlardan korur.

Kaplanlar doğal düşmanları olmasa bile özellikle Hindistan’da insanlar tarafından avlanmaktadır. Spor amacıyla ve postu için avlanan bu hayvanların sayısı doğal olarak yaşadıkları her yerde çok azalmış soyu birçok yörede tümüyle ortadan kalkmıştır. Ormanların ve beslendikleri hayvanların yok edilmesi de sayılarını azaltan önemli etkenler arasında bulunmaktadır. Bu yok oluş sürecini durdurmak amacıyla Kaplan avı yasaklanmış 1970’lerde çeşitli alt türleri koruma amacı güden geniş çaplı bir çalışma başlatılmıştır. Özellikle Hindistan’da başarılı olan bu etkinlik sayesinde 15 Kaplan koruma alanı oluşturulmuştur.
1972’de bin 800 dolayında olan Hindistan kaplanının sayısı 1986’da 4 bine yükselmiştir Günümüzde ise bu sayı 7 bine kadar çıkmıştır ancak soyu tükenmek üzere olan güneşin kaplanının sayısı 1949’da 4000 den 1982’de ise 200E 1986’da 50 – 80’e kadar düşmüştür. Cava Kaplanı için gelecek Daha da karanlıktır. Ender bulunan Hazar kaplanının yakın yıllara kadar Türkiye’nin Hakkari ve Siirt illerinde de göründüğü ve vurulduğu bilinmektedir. Oysa ki doğanın bu gösterişli kedilerini korumak için büyük bir çaba gerekmektedir. yoksa doğaya dağılmış 8 Kaplan alttüründe sadece 3 ya da 4’ü 21 Yüzyıl’a ulaşabilecektir. Kaplanların Yaşam Alanları ve Kaplan Türleri Nelerdir ?

 

Ziya Özcan

Bu sayfayı açmadaki amacım, Dağınık halde bulunan ve her kesime hitab eden bilgileri bir araya toplamaktır. Özellikle 5N1K soru ve cevaplarını doğru bir şekilde yansıtmaktır. Ayrıca başka bir amacım ise eğitimdeki eksiklikleri ve bilgi dünyasındaki yanlışlıkları gidermek. Ayrıca ilkokul ,ortaokul,lise kademelerinde hazırlanmış her türlü yazılı sorusu, test, konu anlatımı, etkinlik çalışmaları, zümreler, yıllık ders planı, günlük ders planı, deneme sınavları , ilkokuma harf grupları ve eğitim konusundaki tüm dosya ve materyal bankası oluşturmak için yola çıktık.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu