Larva nedir,Larva ne demektir,Larva nasıl meydana gelir?
Larva nedir?
Larva kavramı günlük dilde pek çok mecazi anlamı vardır ,ancak Larva Yumurtadan yeni çıkan böceklere verdiği addır. Larva devrei, böceklerin başkalaşım önemlerinden ilkidir.
Larvalar hiç durmadan beslenmek zorundadır. Sonuç olarak bitkilere büyük zarar verirler. Larva devreini bitiren bir böcek, ikinci devre olan «pupa» (krizalit) devresine geçer. Kelebeğin larvası, kendine hiç benzemeyen tırtılıdır. Kurbağanın yumurtadan çıkan kara renkli ve kuyruklu larvalarına tetari ya da iribaş denir. Larvalar erginlerinden değişik hareketlere sahiptirler. Denizdeki omurgasızların larvalarının fazlası etraflarındaki cilia olarak adlandırılan ufak tüylerin titreşimiyle hareket ederler.
Bu larvalar erişkinlerden değişik derinliklerde yaşar ve gıda ararlar. Gelişim neticesi değişiklığa uğrayarak ergin şekle dönüşürler. Kelebek larvası pupa (koza) devreinden sonra kanatlanarak erginleşir. Bir kaç safhada olan bu başkalaşmaya değişim (metamorphosis) denir. Değişimi tiroit bezleri denetim eder. Tiroit bezinin salgısı, bedenin gelişerek değişimini düzenler. O şekilde denetim eder ki, hayvan ne ufak kalır ne de çok büyür. Tiroit bezi alınmış bir kurbağa larvası büyümeye devam eder. Ancak hiçbir vakit bir kurbağa şekli almayıp büyük bir iribaş olarak kalır.
Larva
Larvalar nasıl olgunlaşır örnek olarak şunu verelim: Kızböceği, yumurtalarını bir su birikintisi yanına bırakır. Larva, yumurtadan çıkar çıkmaz suya atlayarak, orada gıda arar. Bu, hiçbir vakit kızböceğine benzemez. Gelişme neticesi, deri değiştirerek kanatlı duruma geçerek uçmaya başlar.Su larvaları, fazlalıkla kendilerinden ufak mikroorganizmalarla beslenirler.
Mikroskobik diatomlar, bunların belli başlı gıdalerindendir. Yumurtalarını karada bırakan böcek cinsi hayvanların larvalarının bir alanı ipekböceğindeki gibi bitkisel gıdalarla beslenir. Balarıları ve yabanarıları sürfelerini kendileri beslerler. Leşçil olan larvalar da vardır. Memeliler, kendilerine benzer yavrular, doğurdukları amacıyla bunların larva vakitları yoktur. larva
Başkalaşım yaşamış hayvanların fazlasında larva devreini, pupa (koza) ve onu da ergin devre takip eder. Bu tip canlılara “tam başkalaşım yaşamışler” denir. Bazılarında ise ara devrelerden biri eksik olabilir. Bunların gelişimine de “yarı başkalaşım” adı verilir. Larvaların gelişim süreleri türlere göre birkaç saatten birkaç yıla kadar değişebilir.
Sözlükte “larva” ne demek? larva
1. Kurtçuk.
Larva sözcüğünün ingilizcesi
n. early wingless stage of an insect (Entomology)
n. larva, phantom, grub
n. larva, early wingless stage of an insect (Entomology); grub
Larvanın Kökeni: Latince
Larva kavramı hakkında farklı bilgilere sahip takipçilerimiz bilgilerini yorum kısnıda paylaşabilir.