2015–2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KOZLUK ÇOK PROGRAMLI LİSE 10. SINIFLAR DRAMA DERSİ FAALİYET RAPORUDUR
Sınıflar: 10/D
Eylül 2015: Öğrencilere 2015–2016 eğitim ve öğretim yılında işlenecek konular tanıtıldı. Tiyatronun şekil özelliklerini kavratabilmek tiyatronun diğer türlerden ayrılan yönlerini göstermek amacıyla Tiyatronun Tanımı ve Öğeleri, Seyirci ve Tiyatro Anlayışı hakkında bilgi verildi. Oyunun tanımı ve önemi hakkında geneli bilgiler verildi. Çocuk Tiyatrosu, Okul Tiyatrosu ve eğitimde tiyatro hakkında genel bilgiler verildi.
Ekim 2015: Tiyatro türünün tarihi gelişimi hakkında bilgi verildi. Oyun ve drama hakkında genel bilgiler verildi. Dramanın tarihçesi hakkında bilgi verildi. Drama ile ilgili kavramlar üzerinde duruldu. Yaratıcı drama, eğitsel drama tanıtıldı.
Kasım 2015: Drama ve psikodrama arasındaki ilişki hakkında bilgi verildi. Oyun-drama ilişkisi üzerinde duruldu. Küçük gruplar oluşturularak öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri sağlandı. Böylece öğrencilerin kendini en güzel şekilde ifade etmesi sağlandı.
Aralık 2015: Oyun ve drama arasındaki benzerlik ve farklılıklar üzerinde duruldu. Eğitimde Dramanın temel kavramları hakkında bilgiler verildi. Eylem, edim, oyun gibi kavramlar üzerinde duruldu. Öğrencilerin sahnede kendisini en güzel şekilde ifade etmesi için ortam oluşturuldu.
Ocak 2016: Dramada iletişim, etkileşim ve oyun grubu oluşturma hakkında genel bilgiler verildi. Dram ve drama hakkında genel bilgiler verildi. Küçük gruplar oluşturularak öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri sağlandı. Öğrencilere hazırlıksız oyun oynama ve hayal gücünü kullanabilme becerisi kazandırıldı.
Şubat 2016: Eğitimde drama öğrenme türleri olan Yaşantılara dayalı öğrenme, hareket yoluyla öğrenme, aktif öğrenme, etkileşim yoluyla öğrenme, sosyal öğrenme, tartışarak öğrenme konusunda genel bilgiler verildi. Öğrencilerin sahne heyecanını yenmesi konusunda genel bilgiler verildi.
Mart 2016: Eğitimde drama öğrenme türleri olan keşfederek öğrenme, duygusal öğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme, kavram öğrenme konularında genel bilgiler verildi. Eğitimde Dramanın çocuğun gelişimine etkileri üzerinde duruldu. Zihinsel gelişime dramanın etkileri konusunda öğrencilere bilgiler verildi.
Nisan 2016: Dil gelişimine dramanın etkisi, Sosyal gelişime dramanın etkisi, duygusal gelişlime dramanın etkisi, Fizikisel ve motor gelişime dramanın etkisi üzerinde duruldu. Eğitimde drama uygulamalarının kullanım alanları üzerinde duruldu. Çalışma mekanı, oyun grubu oluşturma, çalışmanın kendisi ve drama lideri olma konusunda öğrencilere gerekli bilgiler verildi. Drama gruplarının kendi gösterileri izlendi. Yapılan hatalar belirtildi.
Mayıs 2016: Eğitimde drama uygulama basamakları olan ısınma ve rahatlama çalışmaları, kaynaştırma çalışmaları, yoğunlaşma çalışmaları uygulamalı olarak işlendi. Öğrencilerin kendini en iyi ifade edebilecekleri ortam oluşturuldu. Pandomima, rol oynama, doğaçlama, oluşumlar hakkında genel bilgiler verildi. Rahatlama ve değerlendirme çalışmaları yaptırıldı.
Haziran 2016: Eğitimde Dramada yararlanılabilecek kaynaklar olan masallar, hikayeler, efsaneler, romanlar, şiirler, güncel olaylar hakkında genel bilgiler verildi. Zihinsel engelli çocuklarda dramanın kullanımı hakkında genel bilgiler verildi. İşitme engelli çocuklarda dramanın kullanımı hakkında genel bilgiler verildi.
3) Raporun Genel Değerlendirmesi: Kozluk Çok Programlı Lise 10. sınıf öğrencilerinin ilgilerini artırıcı oyunlar seçilerek onların aktif olduğu bir anlayış doğrultusunda ders işlenmiştir. Öğrencilerin derste sıkılmalarını önlemek amacıyla ders canlandırılarak işlenmiş ve böylece öğrencilerin dersi sevmeleri sağlanmıştır. Atatürkçülüğün davranış haline gelmesini sağlama amaçlanmıştır. Öğrencilerin kendilerini en güzel şekilde ifade etmeleri, Türk dilini en güzel şekilde kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Drama dersi okuma, anlatma, canlandırma, grup oluşturma, beyin fırtınası teknikleri kullanılarak işlenmiştir. Genel olarak müfredatın başarıyla uygulandığı ve öğrencilere kazandırılması istenen davranışlara ulaşıldığı gözlemlenmiştir.
Drama Dersi Faaliyet Raporunu Buradan İNDİR